Люис Мактай е един от бъскърите, които този понеделник пристигат, за да лондонизират София. SOFIA LONDON WEEK е между 27 юни и 3 юли на 12 локации по централния диагонал между Мементо (НДК) и Спутник. Люис беше част и от миналогодишното издание на проекта, когато китарата, брадата и кавърите на Chet Faker направо ни разбиха сърцето. Деветдесетарско момче с приличен музикален вкус, точно както обичаме.

5-2

Откога си бъскър и как започна да свириш на улицата?

Започнах да се занимавам с музика сериозно преди около 2 години и половина. Малко преди това имах нормална корпоративна работа, където се преструвах на човек, който не съм. Пишех музика, за да избягам от живота си. В един момент обаче реших да “избягам” от работата, която мразех. Така започнах да свиря на улицата.

Кой е най-вдъхновяващият бъскърски пърформънс, който си виждал?

В Лондон всеки ден можеш да попаднеш на невероятни артисти на улицата, така че, съм виждал много. Все пак в главата ми изниква едно свирене с двоен бас и чело.

Коя е песента, която идеално те описва като човек?

О, това е трудно! Парчето, с което се асоциирам и ми се иска да бях написал, е на Ray Lamontagne и се казва This Love Is Over.

6

А кое е парчето, което просто не можеш да спреш да слушаш от години?

Откакто свиря на китара, може би започнах на 15, не спирам да слушам дебютния албум на Coldplay – Parachutes. В него има едно парче, което се казва Sparks – сложили са нещо магическо в тази песен, никога няма да ми омръзне.

1

Коя е песента, която описва Лондон най-добре?

Странно е да го кажа, но за мен това е Bill Withers – Lonely Town Lonely Street. Уникален груув и много докосващ текст.

Коя е най-трудната част от това да си уличен музикант?

Вътрешната борба… Има толкова талантливи хора на улицата, че постоянното имаш чувство, че не струваш, че всички са по-добри от теб. Така често рязко губиш увереност. Най-трудната част в това да бъдеш артист генерално е да достигнеш до точката, в която спираш да се сравняваш. Когато спреш да се опитваш да впечатляваш самоцелно, а просто правиш това, което правиш, защото обичаш да го правиш – тогава си струва.

7

Кое е най-странното място, където си свирил?

Под един мост в Bow E3 в Лондон (откъдето е Dizzy Rascal). Беше 3 посред нощ и свирех за себе си. Акустиката на мястото е уникална и музиката звучеше по много различен начин. На такива нощни свирения можеш да срещнеш изключително интересни хора. Веднъж един рап артист, който ме чу как свиря, ми предложи да направим парче – и до днес работим заедно.

Как обичаш джина си? 

Класически с тоник. От коктейлите обожавам Bramble.

Можеш да чуеш Люис и да го черпиш Beefeater Gin с тоник тук: 

28 юни (By The Way);

29 юни (Flip Flop Bar);

30 юни (Memento, Витоша);

1 юли (Tobacco);

2 юли (Cocktail Bar);

3 юли (Once Upon a Time)