Cee Cee е най-четената берлинска онлайн медия за градска култура. Лансирана като бюлетин за приятели през 2011 г., тя бързо набира популярност, за да се превърне в абсолютната референция за всичко ново и интересно в постоянно променящия се градски пейзаж на столицата: от сценични изкуства, през музика, ресторанти, барове, магазини до нишови издателства и събития. Селекцията е внимателно проверена и е незаменим наръчник за всеки местен или приходящ.

ceecee_ekip

Зад Cee Cee стоят Нина Трипел и Свен Хаусхер, които си сътрудничат с малък екип от фотографи и автори. Техните дейности са разнообразни и постоянно набъбващи, а това, което ги поддържа в добра професионална форма, е бюлетинът. Всеки четвъртък над 30 000 абонати получават 5 предложения за хубаво хранене, култура, дизайн, както и подбор от събития за съответната седмица в Берлин. Cee Cee има и две издадени книги със субективен и автентичен подбор от над 200 локации и скрити съкровища на столицата с текстове от различни артисти. Голяма част от ежедневието на Нина и Свен е заета и от Cee Cee Creative – тяхната агенция, която разработва дигитални, аналогови и проекти на живо за различни марки.

Как се събрахте да работите заедно?

Споделяме любопитство и интерес към градския начин на живот. Когато се засичахме покрай работата ни за вестника на събитието Седмица на модата в Берлин, взаимно дискутирахме на какви нови места сме попаднали и какво ни е направило впечатление. Така решихме да обединим усилия и да предаваме тези знания и на други хора.

Какво отличава Cee Cee от останалата, пренаситена с информация онлайн медийна среда?

Cee Cee излиза като бюлетин единствено в четвъртък. Вярно е, че поддържаме он-лайн архив, който е на разположение 24/7, но бюлетинът ни е уникален и се случва само веднъж в седмицата. Пишем за това, което наистина ни харесва, и селекцията и мненията ни са абсолютно честни и лични.

Кое ви мотивира да преминете и към печатно издание?

Искахме да покажем повече от красивите фотографии, които бяхме натрупали като архив и да придадем ново усещане на Cee Cee: осезаемо и хубаво, което може да се подарява, когато срещнеш някого. Това също е и позиция от наша страна: Берлин, както е в момента. Книгата носи датата на своето издаване, но представлява и капсулира времето, когато е създадена. След 10 години книгата все още ще е в библиотеката ни, но Берлин ще е съвсем различен. Печатното издание е завинаги, а дигиталните проекти се изразходват изключително бързо, що се отнася до техническите им спецификации.

Какъв Берлин изобразявате в бюлетините си?

Автентичната и добра страна на града. Бихме искали да покажем разнообразието от неща, които можеш да намериш тук. Искаме да споделим цялата страст и отдаденост, която представените в медията ни хора влагат в работата си. Ние пресъздаваме това, което мислим, че си струва да бъде пробвано в Берлин, и то може да бъде всичко – от кафе, през разходка в парка, до работилница или културно събитие.

Как успявате да сте медийно адекватни и да задавате тенденции във вашата сфера?

Работим с талантливи хора! Имаме “шпиони” из целия град, имаме добре поддържана мрежа с контакти и се опитваме да бъдем винаги отворени за нови идеи.
Най-голямото предизвикателство във вашата сфера на работа?

Да следим всичко, което се случва. Например, има толкова богато разнообразие от нишови събития като специални филмови фестивали, че е почти невъзможно да разделим зърната от плявата.

Любимо място и ритуал в Берлин?

И двамата обичаме кафе. Затова един от ритуалите ни е да пием кафе. Например в Hallesches Haus или някъде в западен Берлин, тъй като те са близо до студиото ни. Всъщност, в момента Hallesches Haus е сред най-любимите ни места. Толкова силно го харесваме, че сме го сложили на корицата на втората ни книга.

 

Лекцията на Cee Cee в София е на 3 декември, събота, от 19:00 ч. в Музей за история на София (Централна минерална баня) като част от програмата, съпътстваща изложбата СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ.