Прототипите за сувенири изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата. Те имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на инициирания от Студио Комплект проект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн. Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, е част от програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok и може да се види до 19 ноември в галерията на Чешкия център в Прага. От 1 до 11 декември изложбата гостува в София в Музея за история на София, придружена от лекции и дискусии с българско и чуждестранно участие.

1

За София за вкъщи Ham&Eggs създават сувенир, който може да се използва в различни ситуации и може да влезе ежедневно в употреба като чанта или пък като дъждобран. Идеята на Александър Гергинов е да създаде съвременна интерпретация на този все пак традиционен формат, като го направи отново атрактивен и лесен за употреба за младата аудитория. Той взаимства символиката в дизайна си от мотивите и цветовете на българската шевица, а като акцент в аксесоара остава най-разпространената геометрична форма – ромбът.

8

 

Take Away Sofia – Give Away Sofia от студиото за дизайн Four Plus е гид с “жокери” направен за нетипично туристическо изживяване. Представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български дизайнери, събрани в книжка-пощенски плик. Различните поводи да посетиш София са нарисувани от артисти като Ицо Птицо рисува ключови локации от градския пейзаж, Borislavawillmadeit – заведения, Калоян Тошев – екстремни спортове и Цветислава Колева – кирилица.

2

 

Димитър Делчев, един от най-уважаваните български бижутери, работещи днес, създава за София за вкъщи мултифункционален обект, вдъхновен от кирилицата: разноцветни пластмасови кубчета, на всяка страна, от които е изписана буква от българската азбука. Всеки куб може да бъде носен като колие, но и използван самостоятелно или поотделно като малка пластика. Поставени заедно кубовете изписват от едната страна “София”, а от другата “любов”.

3

 

Гарафата за вода на студио Odd Matter съчетава в себе си два силни символа: топлите минерални извори на София, единствената европейска столица с подобно природно богатство, и типичните керамични съдове с троянски мотиви. Odd Matter се вдъхновяват от народни приказки и притчи за вода, свързани със здраве, дълголетие и плодородие, които съпоставят със съвременната градска култура.

7

 

Планината Витоша е природният символ на София, а за tochka & tochka – най-очарователната и жизнено важна географска даденост на града. Вазата от порцелан е предмет, който свързва човека с красотата на растенията и внася част от природата в интериора. Това са двата основни мотива, от които се ръководи Рада Дичева в работата си за създаването на сувенир за столицата.

4

 

Със седемте дървени блокчета за печат на Шевица всеки може сам да си направи плакат или тениска, панталон или покривка. Мотивите върху блокчета са инспирирани от типични софийски народни шевици и конкретно от колан на народна носия. Всеки потребител на блокчетата пречупва мотивите през собствените си представи за ритъм и цвят. А всеки принт, разбира се, е уникален.

5

 

Софи е новият забавен и радостен герой на A Forest Story, който ви помага да опознаете София през намирането на алтернативни маршрути, в които се търси образът на лъва. Лъвът е характерен символ за много емблематични сгради и скулптури и е в центъра на герба на столицата. Софи е изработена от плат и облечена в дрешка със стилизирани български фолклорни елементи.

6

 

Първата в България лаборатория за дигитално производство Smart Fab Lab създават сувенир с фокус върху монумента 1300 години България, който изоставен и неподдържан днес тъне в разруха. Сувенирът преплита популярната древна игра танграм с изображението на един добре познат, но спорен и затова заплашен от изчезване, обект от културния пейзаж на столицата.