Има ли по-добър пример за работа в екип от комплект като тях. Години наред Бояна Гяурова и Адриана Андреева правят чудеса поотделно, докато един ден не решават, че всичко може да бъде още по-добре в Комплект и оттогава се грижат визуалната ни култура да е сита редовно и само с качествена дизайн продукция.

Как се открихте и как решихте да работите заедно?

 

А: Срещнахме се в редакцията на списание Едно през лятото на 2008 г. Малко след това ни изпратиха на обща задача – да подготвим материал за независимата културна сцена в Букурещ. Паснахме си веднага – в разговорите и посоката на мислене. Макар да имахме различни роли както в списанието, така и във фестивалите (Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Dance Week), винаги сме обичали да обсъждаме работни задачи и идеи заедно. Конкретно Комплект се роди, след като Асен Асенов реши да премести дейността на платформата от София в Пловдив през 2014 г. Осъзнахме, че е сложно да водим съдържание за фестивал в различна от нашата среда и от разстояние. Това бе силен мотив да се впуснем в ново приключение след седем години в Едно.

 

“Комплект” звучи толкова точно и логично, но какви бяха останали варианти на име, които обсъждахте?

А: О, беше много трудно. И доста се измъчихме. Помня, че в някакъв момент експериментирахме с началните ни букви А и Б…

 

Когато работите, всичко ли правите в комплект или всяка отговаря за различни неща?

А: Коментираме всяка от задачите и си ги разпределяме в крачка. Така че, ДА, правим всичко в комплект. Звучи банално, но наистина допълваме идеите или мислите си по даден проект.

 

Коя работи повече?

 

А: Наравно сме в работата и задълженията си. А и това няма как да се измери. Всяка от нас има своите силни качества, дни и моменти. Хубавото е, че винаги има някого, на когото да разчиташ, ако не си във форма, пътуваш или просто не успяваш да се справиш със задачите.

_VHG7699

В какво другата е по-добра?

А: Бояна има чудесен реалистичен поглед над ситуацията, който преформатира и оптимизира работния процес и отношенията в екипа. Има феноменална памет за числа. По-лъчезарна и стабилна е като емоционалност, което ни заравнява и успокоява в моменти на несигурност. Също комуникира по-успешно и с усмивка по телефон и на живо, докато аз предпочитам да се “скрия и отдръпна” в писмена форма и да не бъда закачана.

 

Б: Ади е един от най-усърдните, организирани и позитивни хора, които познавам. Това прави работата с нея много лесна и приятна. Трудно излиза осезаемо извън релси, което действа винаги успокояващо и дава усещане за стабилност във всичките ни професионални занимания. Когато моята памет все пак се изложи, винаги може да разчитаме на добре документираните й записки от срещи, уговорки или финансови движения. Моят реализъм добре се съчетава с нейните някой път идеалистични представи за света, може би именно тази комбинация ни дърпа напред, въпреки препятствията по пътя.

_VHG7737

Партньорството в работата е като партньорството в живота, може би дори по-сериозно. Как поддържате “пламъка” жив? Налага ли се често да правите компромиси?

А: Ако не добиваш радост, удовлетворение и разширяване на мирогледа от общуването с партньора си, то няма никакъв смисъл да поддържате професионална или лична връзка. Компромисите са чести и големи единствено, ако липсва значително препокриване на мотиви и разбиране за работата. Пламъка поддържаме жив с поемането на задачи, за които не ни се налага да правим сериозни компромиси в професионалните ни вярвания – т.е. по един или друг начин допринасят за по-доброто разбиране на дизайна в нашия живот и развитието на замесените дейци в него.

 

Б: Ежедневното ни общуване ми доставя удоволствие. Целият ни процес на работа е свързан с много обсъждания на живо на всички етапи от развитието на всеки един проект, а именно това живо общуване прави общите ни занимания интересни. И двете не обичаме компромисите, така че работим по начин, който не ги налага.

 

Приятелството пречи или помага в работата заедно?

А: По-скоро помага. Не мога да си представя да сме толкова време заедно и да не можем да се пошегуваме или обменим незначителен разговор за деца, мъже, приятели, пътуване или дрехи.

Б: Приятелството със сигурност е в полза. Ние сме приятели, защото работим добре заедно, а не обратното. 

_VHG7713

Как решавате споровете помежду си?

А: Рядко влизаме в сериозни конфликти. Когато се “сблъскаме”, сме достатъчно наясно, че е по-скоро заради изнервен и слаб момент, отколкото заради грандиозно разминаване. Винаги съумяваме да изчакаме малко и да подхванем дискусията отново с по-здравословен и продуктивен подход.

Б: Рядко се случва, но със сигурност благият характер на Ади допринася за бързото разминаване на спора. За важните неща в общи линии сме винаги на едно мнение. А дискусиите ни по творчески и работни въпроси винаги са ползотворни и допринасят в крайна сметка да измислим нещо ново и смислено, в което и двете вярваме.

 

Кои са жените, с които мечтаете да работите?

А: Имаме огромната привилегия да работим с изключителни жени. Да си сътрудничим по реализация на проекти, както и да представяме техните постижения. Учим и трупаме висок положителен заряд от подобни взаимодействия, защото сферата, в която сме се позиционирали професионално се занимава най-вече с красивата страна на живота. Мечтаем да работим с искрени, безстрашни в предизвикателствата и смирени пред слабостите си жени с въображение и без предразсъдъци. Такива, които стъпка по стъпка полагат основите светът ни да бъде спасен – през послания, материали и разтърсване. Може би с огромно удоволствие бихме работили с някоя от нашите международни идолки, които са ни абсолютна референция за принос към смислеността в дизайна: Паола Антонели, Пола Шер, Деби Милман, Тина Рот Айзенберг, Стела МакКартни, Лидеви Еделкорт, създателките на Riposte и много други.

 

Б: Смисъл на нашите професионални занимания като куратори и културни мениджъри дават срещите с авторите, независимо дали са мъже или жени, съвместните проекти с тях и показването на тяхната работа в различни формати от онлайн, през живи събития, до изложби. Иначе бих допълнила списъка с жени, с които бихме работили, с още куратори и културни мениджъри в областта на съвременните изкуства, тъй като много такива позиции по света се заемат от жени. Хареса ми например новината от преди няколко дни, че хърватският женски кураторски колектив What, How & For Whom поема директорската позиция в Kunsthalle, Виена. Подобно развитие е мечта за нашия комплект.

_VHG7756

За финал – какво предстои да видим от вас?

 

А: Нови издания на Мелба на живо и попълнения на архива за български дизайн. Готовите сувенири за Пловдив за вкъщи. Второ издание на международния фестивал Мелба.