Студио Комплект сa Бояна Гяурова и Адриана Андреева и се занимават най-общо казано с културен мениджмънт. Пишат текстове, представят и продуцират съдържание в областите дизайн, изкуство и градска среда. Първият им собствен проект е показването на сборната изложба български дизайн “Композиции” в Милано в рамките на събитие на Седмицата на дизайна.

Бояна

Бояна Гяурова

Адриана Андреева

Адриана Андреева

Защо “Комплект”?

Бояна: Всъщност идеята за името дойде, когато един ден един от продуктовите дизайнери, които представяме и много харесваме, Деница Бояджиева, ни срещна на едно събитие и каза – “Вие сте винаги в комплект”. Тогава ни просветна, че наистина сме комплект, защото имаме сходни интереси – харесваме красиви, смислени и смели проекти, свързани със съвременна визуална култура и искаме да разпространяваме информация за тях чрез текстове и събития. Освен това работим по сходен начин – изключително организирани, без желание за компромиси в качеството и с хъс да се развиваме все повече в областта на културния мениджмънт.

Адриана: Отделно от личната ни дългогодишна история като колеги, ни допадна асоциацията с окомплектоването на съдържание – множество дейности (куриране, подбор, писане на текст, намиране на подходящия екип, цялостно организиране на представяне на даден проект).

Какво според вас липсва на пазара на изкуство в България?

Адриана: Качествено образование, което да захранва с млади, талантливи и можещи творци.

Бояна: За съжаление, липсват много неща, като започнем от липсата на адекватна образователна система в областта на културата и стигнем до липсата на пари за създаване на добро съдържание. От друга страна, именно в тази среда в независимата сцена се раждат готини проекти, които носят отпечатък на мястото, в което са създадени, но едновременно с това са интересни за международна публика. Със студио Комплект ние искаме да запълним конкретната липса – добър мениджмънт в областта на културата и ваденето на качествено съдържание на повърхността.

Processed with VSCOcam with kk2 preset

Промяната се случва с…

Адриана: Устойчиво желание, стойностни идеи с таргетиран отзвук и поставяне на краткосрочни цели. Много работа и още повече работа. Не-претупването на нещата. Да обичаш това, което правиш.

Бояна: Желание, мисъл, много работа и добри идеи.

Любимият артист, които искате да представите?

Адриана: Облагодетелствани сме да го правим постоянно в работата ни за One Design Week и в първия ни самостоятелен проект “Композиции”. Надяваме се и в бъдеще. От тези, които все още не сме успели да представим – мечтаем за колаборации с медиите Freunde von Freunden, It’s Nice That, Apartamento, и да осъществим идеята ни за постоянна серия от представяния на български творци.

Бояна: Когато като нас основното занимание е да представяш интересни артисти в изложби, големи събития или журналистически материали, критериите, при които избираш някой за представяне, са комплексни. Освен собственият вкус и познание, важна роля играят и фактори като актуалност, интерес на публиката и форма на представяне и контекст, в който това се случва.
Много искаме да представяме любими български дизайнери пред чужда публика и го правим в момента с Елиа Недков, Марина Драгомирова, Рая Стефанова, Мила Чорбаджиева, Деница Бояджиева, Яна Танковска, Нева Балникова и Даниела Иванова.

Processed with VSCOcam with kk2 preset
Processed with VSCOcam with kk2 preset

Какви са критериите за добър проект?

Адриана: Вдигане на летвата. Вдъхновение. Дълго уталожване в съзнанието. Връщане към него. Желание да бъде осъществен пак. Промяна за добро. Разпознаваемост.

Бояна: Може би най-важното е да те накара да се замислиш, да те изненада с формата или концепцията си. За мен естетиката и доброто изпълнение са също основен критерий за качество, ако те липсват, възприемам нещата като недовършени. Когато говорим за дизайн, ми харесват смели и експериментални подходи, но не ме кефи, когато това се случва самоцелно и за сметка на функционалността.

Износ или внос?

Адриана: Кореком. Внос-износ.

Бояна: И двете. Хубаво е да изнасяме, но е наложително да внасяме, за да има все повече възможност всички да имат достъп до качествено съдържание и най-вече от този постоянен поток да произлизат нови сътрудничества, проекти и бизнес. Нашата амбиция в дългосрочен план е да изнасяме български дизайнери на международната сцена чрез показване на работата им на различни фестивали, изложения и събития. Всъщност това правим с участието ни в Милано.

Каква е перспективата на културна среда като нашата?

Бояна: При толкова липси, перспективата може да е само добра. Аз съм оптимист. Има достатъчно хубави неща, които се случват и които имат потенциала да се развиват.

Адриана: Обучителни семинари, сътрудничества между български и международни артисти. Младите хора да пътуват много и да се връщат тук, заредени с идеи за промяна. Активна финансова и морална подкрепа на държавата за независимия културен сектор. Промяна в образователната система – чуждестранни гостуващи лектори, работилници, семинари. Отвореност към масовата публика, събития за запознаването й с благотворния ефект на изкуството. Развитието на пространства за независима култура – музеи и галерии. Добре списани медии в подкрепа на творците.

Processed with VSCOcam with kk2 preset
Processed with VSCOcam with kk2 preset

Разкажете за първата изложба, с която стартирате?

Бояна: Изложбата “Композиции” е сборна изложба, в която участват 10 български артисти и дизайнери. Основен принцип при селекцията на участващите проекти е колаборацията между различни автори и преплитането на границите между различните творчески области. Ще представим изложбата на Ventura Lambrate, събитие, което се случва в рамките на най-важното изложение за дизайн в света – Седмицата на дизайн в Милано.

Какво ви предстои?

Адриана: В края на седмицата заминаваме за Милано. Активно подготвяме програмата на седмото издание на One Design Week. Стартирането на нашия уеб сайт, където ще има и секция “списание”.

Бояна: След показването на “Композиции” в Милано, ще представим изложбата и в София, в Склада (7 до 17 май). Освен интересното българско и чуждо съдържание, което сме подбрали за One Design Week, наш личен акцент в програмата е лекционният форум на събитието и изложбата за дизайн на опаковки, създадени в България, която курираме.