Времето прогресивно захлажда и скоро дори отдадените играчи на Pokemon Go няма да имат условията да играят. За щастие, големият успех на Nintendo не изплаши индустрията и нови и интересни игри се появяват всеки ден. Ето 10, които препоръчваме от първа ръка.

The Westport Independent

IOS: $ 4.99, ANDROID: 9.99 лв.

Хрумвало ли ти е колко е трудна работата на редактора? Решението какво да остави, какво да украси и какво да отреже е предизвикателство, пред което ежедневно се изправя всеки редактор, който си заслужава заплатата – и това е едва, след като вече е обмислил коя история си струва да се разкаже и коя не. С The Westport Independent има начин да разбереш – ти се превръщаш в редактора на местния вестник в момент от историята, когато вярата в държавата е разклатена.

Годината е 1949 г., а страната е под управлението на ново правителство. На медиите се налага цензура, съобщенията се контролират и всяка критика на властта се посреща от железен юмрук. Твоята работа е да преведеш The Westport Independent през тези трудни времена, да решиш кое да се публикува и кое не в 12-те седмици до приемането на нов законопроект, гарантиращ властта на правителството над медиите.

Ти решаваш дали да се подмазваш на властта, за да си гарантиращ бъдещето, или да се възползваш от последните месеци на свобода на словото, които вестникът ти има. Ти избираш кои истории отиват на първа страница и кой какво ще разкаже, имайки предвид, че всеки от член на журналистическия ти екип изповядва различна идеология. В общи линии играта е добро упражнение по балансиране.

Иначе като че ли е създадена, за да се играе отново и отново – сравнително кратка е като времетраене, но обхватът й е много голям.

Her Story

IOS: $ 4.99, ANDROID: 9.99 лв.

Her Story е игра, след която със сигурност ще си обсебен от детайлите. Дело e на Сам Барлоу, който стои зад Aisle и Silent Hill: Shattered Memories. Задачата ти е да изгледаш куп фиктивни полицейски записи, за да сглобиш истината зад престъпление, като най-силното ти оръжие е наблюдателността. Играта е семпла, но и брилянтно объркваща.

На кратко, става въпрос за жена и съпруга й, изчезнал през 1994 г. Полицията я разпитва за инцидента и нейното участие в него, но тези разпити са достъпни само на части – кратки клипове, продължаващи от няколко минути до няколко секунди, в които виждаш само отговорите на незнайни въпроси – и може да ги намериш, само при търсене на специфични думи в база данни, което прави всичко много по-сложно, имайки предвид че наличните клипове с нея са стотици.

Prune

IOS: $ 0.99, ANDROID: 8.59 лв.

Често, дори сред игрите от най-висок клас, се среща проблемът с липсата на интуитивност, което си е голяма първа бариера за играещите. С Progress to 100 няма такава опасност, защото това е игра, която ти казва какво да правиш през цялото време. В началото виждаш на екрана само няколко думи по средата с инструкция като „Докосни тук!“ и всичко, което се изисква от теб, е да докоснеш там. Засега звучи тъпо, но напред нещата стават по-сложни. Авторът на играта се е уверил, че ще ти се наложи да си взаимодействаш с екрана на своето устройство по всеки възможен начин, включително буквално да опреш нос в телефона си заедно с всички пръсти, защото трябва да докоснеш 11 места по екрана.

Lara Croft Go

IOS: $ 4.99, ANDROID: 9.34 лв.

Lara Croft Go няма нищо общо с Pokemon Go, но пък е дело на авторите на друга хитова игра – Hitman Go. Страхотна пъзел игра, в която, както може да се досетиш, Лара Крофт изследва храм, търсейки скрити артефакти, а по пътя към целта се изправя пред куп препятствия. Въпреки че на места пъзелите са сложни, контролът над героя е изумително лесен, което е чудесен бонус за мобилна игра. Друг бонус е, че си личи как играта е създадена от истински фенове на франчайза Tomb Raider.

The Room Three

IOS: $ 4.99, ANDROID: 8.99 лв.

Ако си запознат с предишните версии, ще споменем само, че за разлика от тях, тук действието е много по-разгърнато. Кутиите бяха запазената марка на версии 1 и 2, но тук загадките са пръснати из куп стаи и различни локации. Повечето принципи на играта са запазени, като и тук присъства вече традиционната й стратегия да поддържа интереса ти както с лесни, така и със супер сложни задачи. Другото ново са физическите предизвикателства, като се изисква например използването на два пръста едновременно.

Ако пък не си се сблъсквал с The Room досега, но си бил фен на Хари Потър като малък, а сега си падаш по Real Life Room Escape игрите, то The Room със сигурност ще ти допадне.

_PRISM

IOS: $ 2.99, ANDROID: 6.29 лв.

Най-накрая игра, която ти позволява да използваш целия потенциал на touchscreen устройството си. Просто казано, _PRISM е колекция от пъзели, наподобяващи кубчето на Рубик, 3D геометрични обекти, които можеш да въртиш и обръщаш до пълното им разнищване. Звучи семпло, но чувството за стил на авторите й, я прави направо епична.

Ако си играл The Room, _PRISM ще ти се стори позната, но много по-абстрактна. Играта не ти подсказва какво да правиш и сам трябва да се досетиш как „работи“ всичко, но това, всъщност, не е трудна задача. Естествено, с напредъка ти пъзелите стават все по-сложни.

Към цялостната атмосфера допринася и музиката на играта. Накрая имаш чувството, че разшифроваш извънземна технология. С други думи, ако научната фантастика ти е в кръвта, значи _PRISM ще ти влезе под кожата.

Circa Infinity

IOS: $ 2.99, ANDROID: 6.43 лв.

Игра, която ще ти разтопи мозъка и спокойно може да се нареди до най-добрите аркадни игри. Всичко се върти около кръгове – нивата в Circa Infinity са концентрични окръжности, като всяко следващо произлиза от центъра на предходното. Контролирайки героя си (понякога са и двама), трябва да преминеш през безброй препятствия, основно под формата на демони, за да стигнеш до следващото ниво.

hocus.

IOS: $ 0.99

Явно няма как да скрием специалното си отношение към пъзел игрите, затова ето още една. Все някога, все някак си се сблъсквал с триъгълника на Пенроуз или друг тип невъзможна фигура. Е в hocus. ще ти се случва през цялото време. Влизаш в ролята на квадрат, който трябва да премине през невъзможна фигура, за да стигне до червена дупка, с което нивото е успешно завършено и се преминава към следващото – засега са общо 50. hocus. много прилича на Monument Valley, но без сюжета, цветовете и всички неща, които я превръщат в удоволствие за сетивата. Не се подвеждай, hocus. е една страхотна тренировъчна зала за мозъка ти.

Telepaint

IOS: $ 2.99

И още един пъзел. Този e супер сладък и супер сложен едновременно – от един прост и достъпен механизъм играта постоянно се усложнява с добавяне на нови и нови механики. Подобна е на ODD BOT OUT, за която сме ти разказвали преди, а нивата са над 100, което гарантира продължително удоволствие.

Бонус:  Toca Blocks

IOS: $ 2.99, ANDROID: 2.99 лв.

По принцип Toca Blocks е детска игра, но е толкова красива, че не можахме да я подминем.