Wolfram е студио за създаване на осветителни тела и цялостни решения за интериорно осветление. Те са онези две големи витрини на “Цар Асен” 12, в чиито интериор със сигурност си се заглеждал докато си прекосявал улицата. Решихме да посетим студиото и да надникнем там, където се случва процесът на създаване на една лампа.

Екипът в четири прилагателни.

Свободен, разностранен, новаторски, позитивен.

Wolfram съществува от 1998 година. Какво се промени в продуктите ви и в пазара като цяло през тези единайсет години работа?

В началото създадохме линия на продуктовия ни дизайн, която беше съобразена с нашите представи. После постепенно започнахме да се свързваме с пазара. Тук предизвикателството беше да не загубим връзката със себе си. Започнаха да се раждат продукти, които са по-адекватни като функция, може би по-неутрални, готови да влязат в повече интериори. Постепенно разбрахме, че мястото ни на пазара е да създаваме уникални обекти. Сега сме настроени да изразяваме идеите, които ни вълнуват и идват от нас, както и да отговаряме на провокациите отвън. Имаме повече опит, както и технологични възможности и сме готови да се забавляваме, защото вече нямаме съмнение, че това е нещото, което ни движи.

wolfram_01
wolfram_02
wolfram_06
wolfram_07
wolfram_08

Кои са най-предизвикателните проекти?

Винаги новото ни предизвиква. Много често работим с дизайнери, които имат различна визия от нашата. Често имат на пръв поглед невъзможни изисквания. Тогава ни се налага да излезем от зоната си на комфорт и да посрещнем предизвикателството, което ни развива. Избягваме непредизвикателни проекти.

Силна или слаба светлина?

Винаги подхождаме строго индивидуално, съобразено с основната идея за интериора. Обичаме да създаваме ритъм, зони с различна по сила осветеност, предпочитаме констрасти.

Сравнявайки двете лица на Wolfram, шоурума и работилницата, кое е по-продуктивното за вас място?

В шоурума проектирането е спокойно, човек може да се отдаде на мечти. Но когато отидеш в работилницата, нещата се забързват и ограниченията на времето и технологиите поставят предизвикателствата пред задачата, които ни стимулират и в крайна сметка се ражда продукт.

Кое е онова помощение, което бихте се захванали да преосветите веднага?

Не е помещение. По-скоро бихме искали да направим нещо на открито, някакъв обект, който да свети когато е тъмно. Форма и светлина.

Най-хубавото нещо на ул. “Цар Асен”?

Че има собствена атмосфера, която се променя във времето. Наоколо има все повече места, които са свързани с креативното. Има много хора и движение. Чувстваме се в контакт със събитията.