Да се качиш на велосипед и да отидеш до работното място е все по-предпочитан начин на придвижване в България. Колелото става все по-голяма част както от градския живот, така и от имиджа и стила на хората (или поне докато не се превърне в обичаен начин за придвижване).

Този път решихме да се отделим от персонализираните велосипеди, на които обикновено обръщаме внимание, и да хвърлим едно око там, където колелата се произвеждат масово. Димитър Златанов, човекът зад Leader, отвори вратите на цеха си за нас и сподели някои неща относно своя бизнес с велосипеди.

По пътя на един велосипед

— Защо реши да започнеш да се занимаваш с производството на колела?

Конструирането и производството на велосипеди беше семеен бизнес. Освен това винаги ми е било интересно, следователно решението дойде от само себе си.

— Какво можеш да ни разкажеш за пазара на колела в България?

Пазара в България е съсредоточен основно в ниския ценови клас, като най-търсените и харесвани модели, обикновено са планинските велосипеди. Колелото в България все още не се приема като транспортно средство, както е във всички страни в Европа. Липсва популярност на новите Е-байкове, това се дължи основно на ниската покупателна способност на населението ни като цяло, както и на възприемането на велосипеда единствено като спортна стока.

— Какви са възможностите за производство на къстамайзнати модели?

При голямо производство като нашето, е трудно да се създават къстамайз модели тъй като технологичното време за произвеждане на един такъв велосипед е толкова, колкото би отнело за 20-30 броя стандартни. Попринцип този тип модели не са таргет за Лидер.

По пътя на един велосипед

— Кой е най-интересният пазар, за които изнасяте?

Изнасяме велосипеди за почти всички държави в Европейския съюз.Всяка една държава, всеки клиент има своите изисквания, особености и ние се опитваме да ги удовлетворим. Все пак като по-интересни бих споменал Белгийския и Холандския пазар, те са основните потребители на електрически велосипеди.

— Всъщност, каква част от производството ви се продава на Българският пазар?

За съжаление едва 2-3% от продукцията ни се продава в България. Българският пазар все още е малък и не достатъчно развит в този отрасъл.

— Колко са колелата, които са завършени и готови за транспорт до дистрибуторите в края на деня?

В пика на сезона, от нашите конвейри излизат около 1200 броя дневно.

— А колко човека участват в процеса на създаване на едно колело?

В самото производство работят над 300 човека, което означава че на един служител се падат 4-5 велосипеда дневно. В отдела за разработки работят 5 души, a цялата администрация е 40 души.

— Колко често обновявате асортимента си от велосипеди?

Всяка година имаме 20-30 нови модела, които се представят на най-големите изложения в Германия и Италия.

По пътя на един велосипед

— А по какъв начин можем да си закупим колелата на Leader?

Лидер има собствени фирмени магазини в Пловдив, София, Варна и Бургас. Наши колела могат да се закупят и от дилърите ни в цяла България, а адресите им са публикувани в сайта ни. Освен това, клиентите ни могат да пазаруват и директно от сайта, в него има каталог с всички наши модели.

— Кой е най-популярният ви модел колела?

През последните 2 години това са e-bike-овете.

— Велосипед или кола? Какво предпочита бизнесмен като теб?

За съжаление кола, но това се налага поради ежедневните ангажименти, които имам и бързината с която трябва да бъдат свършени.