Представяме ти Robopartans — училището по роботика, което предлага извънкласни занимания за малки и големи. Накрая не само можете са сглобявате роботи от LEGO, но и да ги програмирате така, че да редят домино например.

Як бонус е, че Robopartans организират и партита за рождени дни, където забавляват цялата детска тайфа с роботи. Не, че и ние не бихте ги извикали, все пак по времето на нашите детски рождени дни имаше най-много коли с дистанционно.

Поговорихме си с тях за идеята, екипа и бъдещето на проекта им, за тенденциите при роботите и за децата.

Роботика

Как започна всичко? Разкажете как се събрахте? Как се породи интересът ви точно към роботите?

Интересът ни дойде повече от подготовката на ученици в сферата на техническите науки и оттам успяхме да видим какъв е ефектът върху учениците при използване на роботите. Като включим и факта, че сме инженери и винаги сме човъркали нещо и нещата си дойдоха от само себе си.

Колко хора се занимавате с роботи?

В трите града София, Пловдив и Варна в Robopartans участват 20-тина човека. Към разработката на ресурси за роботиката се включват част от тях.

Вдъхновява ли ви правенето на роботи?

Гледаме да ги използваме като инструменти, а не като самоцел. Роботите са средства. Средства за постигане на цел и текущата ни цел е повече ученици да се занимават с роботика. Постепенно така ще имаме повече инженери, които да могат да отговарят на още по конкретни проблеми.

Знаем, че учите деца да правят роботи? На какво ги учи това?

Основната цел — да видят, че има смисъл. Има смисъл да познават математиката, да познават физиката. При програмирането има определени абстракции, които са трудни за овладяване, но при роботите те са видими и се виждат реално.

Повече момчета или момичета се занимават с роботи? Кои са по-добрите?

Момичетата са 10%. Малко са и всичко идва от семейството по лични наблюдения. Но като усвояване на материала, момичетата се справят малко по-бързо, отново статистически.

Най-интересният робот, който сте правили?

Нарежда плочки от домино вертикално и след това можеш да се забавляваш, като ги буташ и те падат.

Колко хора правят един робот? Колко време отнема?

Проектирането е най-трудната част. Може да отнеме часове или да стигне до месеци.

Роботика

Колко функции има в един робот?

Всичко зависи от това къде слагаш чертата на бюджета. Роботите, които ние използваме са “с обща цел”. Което означава, че с малко знания можеш да го програмираш да прави всичко.

Мислили ли сте за робот, който да помага на хората?

Това са така наречените сервизни роботи, участващи във всекидневния живот на хората. За жалост, голяма част от тях в момента са на ниво проучване и като цяло не предвиждаме такава разработка. Но пазарът е голям и постоянно расте.

Пробвали ли сте да направите такъв проект?

Не. Само сме помагали на други хора.

Има ли някой, който е дошъл при вас и ви е изненадал с таланта си? Разкажете?

За да може да се прояви един талант, е необходимо да се положат много целенасочени и фокусирани усилия. Когато учениците идват при нас, забелязваме, че това са първите им стъпки. И това е нормално. Ако родителите решат след първите няколко месеца да ги отпишат, то за таланта не остава време да се прояви.

Роботика

Бизнес или хоби е проектът за училището?

За мен лично е мисия и го правя защото мисля, че е важно. От една страна, бизнес логика има. От друга страна, се опитвам да инвестирам в него усилия, време и пари, но реално единствено родителите могат да преценят дали тази дейност да съществува. Докато мога да го издържам, училището ще съществува.

Какви са световните тенденции в правенето на роботи? Кои са най-добрите?

Текущата световна тенденция е, че все повече хората започнаха да си задават тежки въпроси относно изкуствения интелект, неговото развитие и какво ще се случи, ако в крайна сметка човечеството успее да разработи Изкуствен Супер Интелект (Artificial Super Intelligence).

Другата голяма тенденция е, че ние (20-30-годишните) нищо чудно да сме първото поколение, което ще живее “вечно” (или поне доста). Нано-роботиката не е близко, но там от днес за утре може да се получи изключителен скок.

Докъде планирате да развиете проекта?

В момента се насочваме онлайн за цял свят. Развитието в България ни доведе до трите най-големи града. От тук нататък трябва да се включат и училищата и още родители, за да може дейността да се развива.

Какво ви предстои?

Участваме в Sofia Science Festival, който се случва от 14 до 17 май.