Изкуствен интелект. Разширена реалност. Безпилотни коли. Повече от двама родители. 3D и 4D принтери и холограми във всекидневието. Това не са понятия от киното, а от нашето бъдеще, за което футуролозите вече знаят стряскащо много.

Футурологията разкрива стабилните и променящите се направления – известни още като трендове и така очертава контурите на бъдещето. Изследванията на бъдещето оценяват и подреждат събитията според степените на възможност и вероятност. Д-р Мариана Тодорова е един от младите учени от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, чрез които бъдещето е все по-близо.

_MG_0035-as-Smart-Object-1

Кои ще са новите открития, които ще променят света скоро?

Напоследък абсолютен хит е концепцията за разширена реалност (augmented reality), която постепенно прераства в понятието за съчетана, смесена, комбинирана реалност (blended reality). Това на практика означава, че вече има устройства, които предполагам, лесно биха се интегрирали в мобилни телефони, таблети и компютри, които ще творят сетивни “добавки” към реалността ни. Тоест, те биха били холограмни изображения, които във времето ще “атакуват” и петте ни сетива – изображение, цвят, вкус, мирис, мнима плътност. Представете си, в аудиторията по медицина студентите ще виждат триизмерно, туптящо сърце; ще можем да видим веднага щом пожелаем триизмерния “Тадж Махал”, а влюбените ще могат да си разменят холографски емотикони.

Какво е бъдещето на добавената реалност?

Предполагам, че първоначално този тип “ново приложение” ще е част от бъдещите индустрии на виртуалното – забавление през свободно време, туризъм, образование и обучение, масова и поп-култура, а после ще стане част от ежедневието. Засега изискване за случването на това “приложение” е Интернетът да бъде 1 GB. Тоест, към този момент имаме технологична пречка, това да става на места с WiFi. Но вярвам, че технологичните проблеми бързо ще бъдат преодолени от самата технология.

augmented_reality_1

Кои ще са откритията, които ще променят света в по-краткосрочно и дългосрочно бъдеще?

Стъпката след смесената реалност – ще е в посока на това да се осъществи истинско взаимодействие мозък – компютър. В по-дългосрочен план вероятно човек ще може да материализира сетивно-холограмно и мислите си. Много от командите, които той ще има към интелигентните системи, ще се предават, когато човек прояви воля за това, без да е необходимо да го вербализира или да задава конкретна команда чрез клавиатурата. Предстои ерата на интерфейса. Чрез специални маски за виртуална реалност, например, ще получаваме на момента своевременно знание и обучение (just in time knowledge).

Как изкуственият интелект ще навлиза в живота ни?

Постепенно във времето, всичко ще се автоматизира и дигитализира, а директната ни връзка между мозъка и екрана – невродигитализация, ще направи така, че да сме в един непрестанен контакт с начална форма на изкуствен интелект. Той ще ни измерва холестерола; ще ни търси “подходящи” приятели за компания в социалните мрежи, но според моментното ни настроение за деня, свързвайки се с “техния личен асистент”, също изкуствен интелект, с който ще сверява данни; ще проверява за подходяща работа според реалните ни умения и профил, а не само според дипломите ни; ще прави поръчки за пазаруване; ще сърфира вместо нас в нета и ще “осмисля” най-важната информация вместо нас…

Висшият изкуствен интелект вероятно ще се породи значително по-късно във времето, когато се появят хардуер и софтуер от ново поколение, които концептуално ще повтарят невронната структура на мозъка. Дали изкуственият интелект ще ни подпомага, или ще е конкурентен за нас вид, предстои да видим. Много важно е дали той ще бъде антропоцентричен, тоест с кодирана изначално човешка естетика, или ще има съвсем друга същност. А дали интелектът ще в виртуален и ще “населява” тела на роботи като във филма Ex machina: Бог от машината, е вторичен въпрос.

Кои ще са събитията, които ще определят живота ни в обозримо бъдеще?

Образно казано, кутията на Пандора е вече отворена. Човешкият геном е разчетен, а след 10 години, ще има домашен тест за него, който като цена ще е подобен на съвременните тестове за бременност. Това отваря вратата за теорията за “дизайн” бебета или опцията родителите сами да “проектират” своите бебета. Ще бъде възможно едно дете да е сборно от гените на 2-ма, 3-ма, 4-ма и повече “родители”.

Човекът ще може да твори реалност, както и изкуственият интелект ще може да пише софтуер на синтетична биология. Колкото и подобни възможности да ни се разкриват, ние никога не трябва да забравяме човешката етика. Може би най-силното предизвикателство и победа пред нас е сами да запазим нашите граници и граничност.

Но например, скоро ще има и безпилотни коли, а недостигът на суровини на Земята ще бъде преодолян чрез развиване на добив от близконамиращи се в Космоса астероиди. Те ще са и източник на сладководна вода!

А ние междувременно ще развием соленоводно земеделие и “розови ферми”, които са разположени в градска среда, ще използват роботи, на малко площ и светлина, което е следващата революция в земеделието.

this-virtual-reality-rig-lets-you-game-and-work-out-at-the-same-time-1

Какви и кои личности ще са личностите на бъдещето?

Вече сме свидетели на това как авторитетите с голямо “А” изчезват. Всеки може да е музикант, композирайки собствена музика и предлагайки я в Youtube, дори без услугите на мениджъри и продуцентски компании. Всеки може да е автор или новинар в социалните мрежи. Бъдещето на журналистиката не е на новините, селектирани и произведени централно, според преценката на медията, а на хората, гражданското общество, което ще обърне фокуса към социалните проблеми.

Скоро 3D принтерите ще бъдат използвани също за масова употреба и с тях ще може да се произвежда на практика всичко, стига да имаш ноу хау. Това пък ще преобърне из основи маркетинговите и пазарни теории. Много марки ще изчезнат. Същото се отнася и за много професии.

Как ще се променят човешките взаимоотношения?

Те вече се променят посредством технологиите. Често, когато съм в една стая с моята 9-годишна дъщеря, тя ми пише това, което иска да ми каже, във Viber, а когато се запознава с нов приятел, комуникацията минава с посредничеството на мобилния телефон или таблета. Google маските и други типове очила за виртуална реалност вече са способни да заблудят мозъка ни, че всичко се случва наистина. Ще посещаваме така туристически обекти, ще участваме или съучастваме във филми, а скоро ще има реална възможност за виртуален секс. За съжаление, това по-скоро подсказва за отчуждаване в комуникацията и пребиваване в тези “паралелни реалности”. Предполагам, че психолозите и медиците на бъдещето ще се борят именно с тези феномени.

augmented-reality-gaming

Как ще се променя човешкото тяло?

Човешкото тяло ще може да се подменя, да се “рециклира”. Има различни начини за това. Чрез промяната в генома на нервните клетки ще могат да се произвеждат стволови клетки, а от тях могат да се отглеждат всякакви органи. Има решение клонирането като метод да се ограничи само до клониране на органи, а не на същества, коeто е още един източник за нашето физическо подобряване (human enhancement). Третият източник за това са 3D и 4D принтерите. Вече има успешно производство на стави, зъби, ухо и очна ретина. На застаряването ще се гледа като на болест, а медицината ще е все повече превантивна и все по-малко лечебна.

Как климатичните промени ще променят света?

Дори за това няма единна теория. Всички ние вярваме и градим икономиките си (концепцията за зелена икономика) около теорията за глобалното затопляне. Но има теории, които допускат, че случващото се затопляне на Земята е част от Макрокосмически цикли, независещи пряко от човешката дейност. Тоест, климатологията още не е дотолкова развита, че да ни дава точност в прогнозите си. Но е сигурно, че ще продължат климатичните промени – в смисъла на резки обрати на времето. Сигурно е, че питейната вода изчезва, а познатите формули на земеделие и животновъдство са се изчерпали. В бъдеще ще се стимулира вегетарианството, а месото ще се отглежда от стволови клетки (вече има произведено такова експериментално телешко месо).

Как светът ще се променя според глобалната обстановка? Миграциите…

Промяната в климата ще доведе до климатични емигранти, а за военните и икономическите вече виждаме каква е картината. Климатичните емигранти парадоксално ще бягат едновременно от суша и наводнения. Голяма част от Африка може да се обезлюди, заради суша и липса на питейна вода, а щати от САЩ като Флорида, Ню Йорк Сити и Калифорния могат да бъдат застрашени от потоп, заради топящите се арктически ледове. Пораждат се нови феномени, нови прецеденти в морското право, да речем. Има разширяване на плавателните зони около Северния полюс, за чиито териториално води спорят САЩ, Канада, Скандинавските страни, Русия…

Как изглежда бъдещето според литературата и писателите фантасти?

Фантастите не са ограничени от строгата рамка на науката и често правят по-успешни прогнози от самите учени-футуролози, защото за тях фантазията не е забранен инструмент. Известни са ни примерите с Жул Верн, Станислав Лем, Артър Кларк, Артър Хейли и др.

Отново на мода са антиутопиите и утопиите. Първите превантивно се опитват да ни предпазят от това, което не бива да се случва в следствие на напредъка на био, нано, техно и когно – технологиите. А другите – утопиите, ни внушават, че този технологичен прогрес е в името на нов социален ред на благоденствие и високо ниво на хуманно съзнание.

На конгресите на футуролозите става ли дума за изкуство? Бъдещето на изкуството, артистите, културата…

Винаги съм смятала изкуството за проява на божественото в човека. И затова не ми се иска технологиите да се “намесват” тук. Но те вече го правят. Според последни данни на киноиндустрията над 70% от филмовото съдържание, което изисква посещение на специални кътчета от планетата или специфични декори, вече е дигитална анимация. Предвижда се в бъдеще и ТВ журналистите, и филмовите актьори да бъдат заместени от техни дигитални двойници. Много би ми се искало изкуството да е гарант за съхранение на човешкото…