Николай Божилов е моден дизайнер, на 25 години, базиран в София. Завършва Националната художествена академия със степен бакалавър и магистър. Печели няколко престижни международни награди: Triumph Inspiration Award 2010 в Лондон, награди от конкурса OFFFASHION в Полша през 2011, както и “Златна игла 2013” за най-добър млад дизайнер.

Той стои и зад лейбъла Nikolay Bozhilov, в който създава проекти в областта на модния дизайн и изкуството. За всеки проект, по който работи, най-важна е концепция и успешният резултат. Философията му за модата е, да прави дизайн извън времето. Моделите му се отличават с минималистични силуети, детайлни конструкции, прецизeн финишинг, технологични материи и присъствието на метални елементи.

Представяме ти първата му официална колекция за лейбъла Nikolay Bozhilov.

Какво ти беше вдъхновението за тази колекция?

— Колекцията (Fo)RmuLa е вдъхновена от химията. Всяка една дреха, интерпретира химичните елементи, техните съединения и свойства. Визуалната инспирация идва от графиката на химичната формула, която илюстрира строежа на всеки материал, който ни заобикаля.

Защо дамска мода?

— Тя ми е най-интересна. Това е първата официална колекция за моя лейбъл и създадох функционални дрехи, съвместими с модерния начин на живот, които носят и концептуална идея.

За какви жени правиш дрехите си?

— За всички, които ги харесват и оценяват. Жени с космополитен характер, усещане за естетика и развита личност.

Къде да ги намерим?

— Съвсем скоро предстои откриване на моя първи магазин в София на ул. Хан Аспарух 18, а дотогава следете nikolaybozhilov.com и страницата ми във Faсеbook.

Описват те като една от големите надежди на БГ модата, но защо си избра най-трудното – да правиш бизнес в България?

— Може би, защото никога не избирам лесния път. Истината е, че където и да си, да правиш бизнес, не е лесно. Аз съм българин и стартирам бизнеса си тук, но заедно с това мисля и за глобално развитие. Знам, че успехът е въпрос на време, усърдна работа и късмет, независимо къде си.

Много големи имена в модата казват, че тя не е изкуство. Ти какво мислиш?

— Модата е всеобхватна, тя е феномен, индустрия, начин на живот, проводник на идеи, носител на новото и много други неща. Не може да бъде категоризирана. Разбира се, в комерсиалният си вариант тя е далеч от идеалите за изкуство, но пък от друга страна висшата мода е абсолютен пример за изкуство.

Какво предстои в близкото ти професионално бъдеще?

— Развитие и утвърждаване на лейбъла Nikolay Bozhilov и работа по нови колекции!