Не знам дали си от тези хора (но щом четеш това, съм готова да се обзаложа, че си), които затяват дъх при всяка среща с оригинално произведение на изкуството. Под “оригинално” имам предвид платно или графика, на които ясно се вижда как художникът е положил всяка линия, къде е натиснал четката/молива повече, къде само е “близнал” повърхността. Едно от най-красивите изражения на човешкия гений.

Като марка, отдадена на съвременното изкуство и дизайн, ABSOLUT познават много добре това усещане. Затова миналата година на 20 юли се роди кампанията ABSOLUT Blank. За нея ABSOLUT поканиха 18 творци от световна величина, работещи с различни техники: рисуване, графика, скулптура, принт, режисура и дигитални изкуства и им подариха по едно специално бяло платно – силуета на бутилка ABSOLUT. Условието беше едно: всеки трябваше да създаде своя уникална творба в рамките на този силует.

В България 17 души създадоха 8 проекта и ти можеш да ги видиш в целия им блясък довечера от 19:30 във FABRICA 126. Кои са те?

Борис Праматаров

Борис е дребен, пъргав, тих и е способен да изпълва белия лист с мрачните си сюрреалистични същества в продължение на денонощия. Да го гледаш как рисува е равносилно на медитация. Силно повлиян от света на Ким Ки-дук и срещите му с корейската и белгийската илюстрация. В началото на годината очакваме втората му книга, след като тази година дебютната My Demons ни скри шапката.

Калоян Илиев – Кокимото

Поп арт, Татко Барба и Kinder Surprise са крайъгълни камъни в бъбривите му платна. Кокимото се е превърнал в любимата творба на автора си Калоян. Щом се докосне до него, човек се изгубва в “реалистично – непрактичния ми, иронично – оптимистичен свят, който напълно изличава различията между мъж и жена, човек и животно, религия и идентичност, за да намери себе си”, споделя самият автор, не без доза самоирония.

Росица Ралева

Илюстрациите на Росица Ралева познаваш от популярната марка тениски Dushman. Напоследък тя се изявява като режисьор и съавтор на анимационни филми. За създаването на своя моряк в АБСОЛЮТ-на форма, този път освен бои, тя използва и обикновен картоф.

Trash Lovers

Те говорят с помощта на маркери. Група от 4-ма приятели, които се наслаждават на анонимността си, обикалят града и населяват изоставени дограми, хладилници, шкафове със своите колоритни герои. Този път всеки от тях прехвърли идеите си върху отделена плексигласова бутилка, и така заедно създадоха един четириизмерен проект.

Вито Валентинов

Вито е внимателен, тих, взискателен и предан на изкуството. В главата му има място както за Модиляни, така и за Дейвид Линч, роботи и horror jazz. Tози път обърна поглед към бъдещето. Неговата скулптура на човешка фигура по време на телепортация е създадена от абсолютно нестандартен материал – 10 000 златни сламки.

Антония Йорданова, Диляна Флорентин и Петя Савова

Моден редактор, фотограф и графичен дизайнер обединиха сили около един безкрайно фин женски силует от черна дантела. Любимата ни Станимира Колева влезе в ролята на нощна пепруда в творението на Антония, застана пред обектива на Диляна, после премина през таблета на Петя и така се роди ABSOLUT Caterpillar.

Four Plus

Графити crew-то дойдоха с един кейс спрейове и за три дни оцветиха 5-метровата абсолютно бяла бутилка в градинката на Мавзолея. Професионално отдадени на типографията, уеб и UI дизайна, тримата показаха как на няколко чаши кафе/бира могат да променят изцяло атмосферата в една най-обикновена софийска градинка.

Phormatik Visual Lab

Новите “хора на изкуството” всъщност се казват “дигитални артисти” и имат нужда само от един хубав лаптоп и проектор. И големи дози кофеин, но това е отделна тема. След това понятия като “реалност” и “градска среда” започват да се модифицират. И нямаме предвид вътрешен прием на стимуланти…

ABSOLUT BLANK: Финалът е тази вечер от 19:30 във FABRICA 126.

[aside]Camera: Vasil Germanov and George Yanakiev
Editing: George Yanakiev
Music: Broke For FreeCalm The Fuck Down
Text: Tanya Petrova[/aside]