Spark е нов вид начин за придвижване из града, който се оказва изключително лесен и полезен за забързаната градска среда. Услугата за наем на сините симпатични електромобили, които най-вероятно сте забелязвали из центъра на София, първоначално стартира във Вилнюс през 2016-а, а в края на миналата година идва и при нас. Всичко става през мобилно приложение, с което откривате най-близката кола до вас и избирате между няколко модела в зависимост от нуждите си. Може би най-хубавото е, че не се притеснявате за паркинг, тъй като със Spark не плащате за синя и зелена зона. Изпълнителният директор на компанията Стефан Спасов ни разказва повече за иновативната услуга и нейното бъдеще. 

_MG_0005_

Преди сте работили в телематичния сектор, сега в електромобилността. Винаги ли сте имали подобни интереси и какво Ви доведе до тези сфери?

Завърших бакалавър Икономика и международни отношения в Щатите, след което МВА в Лондон. Имам опит в сферата на корпоративните сливания и придобивания, така че интересите ми със сигурност винаги са били разнородни, но стъпка по стъпка ме доведоха до тук. Електромобилността е нещо сравнително ново, поне във вида, в който сега съществува. Телематичният сектор не е пряко свързан, но все пак се отнася и към електромобилността до някаква степен.

Само за 5 месеца броят на електромобилите на Spark се увеличава от 25 на 60. Запазва ли се този ръст и в момента и колко планирате да се увеличат до края на годината?

Да, от началото на ноември, когато стартира компанията в България, от 25 електромобилите вече са над 60. Регистрираните потребители са близо 16 000 и растат. Гоним 20 000 до края на годината и ще ги постигнем без проблем. Автопаркът ще се разрасне значително, планът ни е до края на годината колите да са над 130. Знаем, че това, което определя търсенето, всъщност е наличността на електромобилите. Никой не иска да върви половин час, за да вземе кола, всеки иска да е на 30 секунди от местоположението му.

_MG_0014_

В България в момента няма друга подобна услуга, притеснявате ли се от бъдеща конкуренция?

Много трудно една услуга с конвенционални автомобили би могла да е конкурентна на пазара тук при цените, които предлагаме ние. Не се притесняваме от други играчи, място има за всички. Вярваме в car sharing-a и неговото бъдеще.

Кои са най-важните качества, които е хубаво да притежава човек, за да създаде един успешен бизнес?

Добра обща култура от бизнес гледна точка. Не е добре, когато изобщо не са му ясни сфери от самите бизнес операции, било то дори счетоводни или финансови. Изключително важно е да има и смелост да го направи и трябва да е доста добре запознат с материята, с която се занимава. 

_MG_9972_
_MG_9944_

Какви съвети бихте дали на някого, който иска да започне свой бизнес и търси финансиране?

Важното е идеята да е смислена и добре премислена. Да има добър бизнес план и достатъчно време и енергия за изпълнение. Финансиране обикновено се намира, но трябва да има добавена стойност зад самата идея. Много хора се впускат в модерни неща, които обаче бързо минават и отшумяват. Трябва да са ясно премерени рисковете и да са анализирани добре възможностите за бъдещо развитие.

Много хора, които стартират свой бизнес, се оказват в един цикъл на перфекционизъм, който им пречи да пуснат продукта или услугата си на пазара. Какво бихте ги посъветвали?

Да си изготвят план на изпълнение със заложени сравнително гъвкави крайни срокове. Ако някой се впусне в реализацията на проект, без да са му ясни какви са целите, които трябва да постигне във времето, тогава се получават подобни ситуации: нещата се разточват прекалено дълго, други играчи влизат преди това, идеята вече не е релевантна. Но за мен лично трябва да има един добре разчертан план, който трябва да бъде следван стриктно, доколкото е възможно.

_MG_9995_

Как се справяте със стреса, освен че карате сноуборд?

Вече карам и уейкборд. Спортът ми е основното средство против стрес и естествено, приятели и семейство. Човек трябва да има лично време, когато не мисли за работа, за да почива и на психологическо ниво, не само физическо. За да бъде ефективен дългосрочно, трябва да бъде балансиран в подходите си и в това, което прави. Не трябва да е твърде краен нито в едната, нито в другата посока.

Как смятате, че ще се развие електромобилността в глобален мащаб в близкото бъдеще?

Мисля, че до няколко години ефектът ще е наистина революционен. Това, което се очаква да излезе на пазара, са много сериозни електромобили и като пробег, и като цена. Доста по-адекватни дори и на текущите, които изглеждат скъпи като първоначална инвестиция, но ако фактурирате всичко, което ще спестите във времето от данъци и разход на гориво, може да излезе, че ви е по-изгодно да карате именно електромобил. 

_MG_9922_

Какво предстои за Spark?

Освен разрастването на автопарка и потребителите ни, планираме да се позиционираме и в други държави. Най-вероятно ще сменим целия модел на работа и ще направим една обща компания, за да започнем да разрастваме бизнеса международно. В момента сме се насочили към Румъния, както и към други държави на малко по-следващ етап.

Като част от нашата рубрика „Стартъп Герои“ каква е Вашата супер сила? 

Много пъти са ме питали това. Нямам суперсила, а по-скоро силни страни, които ми помагат да постигам това, което искам. Истината е, че добре убеждавам хората в това, което казвам.

Рубриката е подкрепена от Credissimo – лидер за онлайн кредити в България