Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата Vernacular MashUp! на френския артист, колекционер и издател на фотокниги Жан-Мари Донa.

Jean-Marie Dotant_To Heaven 03
Jean-Marie Dotant_To Heaven 02

Изложбата включва пет фотографски серии от неговата колекция с намерена фотография. Събирана в продължение на повече от 35 години, тази колекция от над 400 000 изображения покрива един век от историята на фотографията (1880 – 1980). Голяма част от нея е съставена от vernacular изображения – анонимни фотографии, заредени с културен и социален заряд, избрани заради дълбокия човешки смисъл.

Използвайки своя огромен архив, Жан-Мари Дона съставя над двеста тематични серии, като често трансформира сюжета и поставя фотографиите в нов контекст.

По време на откриването и събитията от съпътстващата програма ще мо- жете да закупите всички книги на Жан-Мари на специални цени.

Изложбата е продължение на тематичния модул „Намерена фотография“, в който през 2018 беше показана изложбата “Семейство Стоянови” на Тихомир Стоянов и неговия Imaginary archive.

Jean_Marie_Donat_Predator_01