Не е тайна, че обичаме, когато излизат нови български брандове. А още повече обичаме да чуваме историите на хората зад тях, да си представяме къде са пътували, когато се е появила идеята, какво слушат докато създават продуктите и какво ги вълнува най-много докато подготвят представянето на бранда.

Идеята за Shadow Plus идва от пътуване в Мексико, брандът е базиран в България и използват 100% висококачествена вълна от Австралия. Въхновени от пътешествия по света и различни култури, шапките Shadow Plus са едновременно класически, функционални и вдъхновяващи. Минималистични, чудесно изработени без нищо излишно по тях, готови да бъдат последният щрих, завършващ есенните аутфити. Класическата вълнена шапка дава допълнителна доза характер и със сигурност не остава незабелязана. Още на първо впечатление и допир забелязваме перфектна изработка и аксесоар, който ще ни служи с години без да променя формата и цвета си .

Зад Shadow Plusстои Милена Йорданова и само с един поглед в инстаграм профила й разбираме, че е приключенец по душа и има страхотно усещане за стил. Деликатна и фина, Милена държи на детайлите и изработката, за да създаде
достъпен качествен продукт, който да те отличава и да ти дава свободата да изразяваш себе си.

Говорейки за стил, в България сякаш не обичаме да се отличаваме много от масата и често по-смелите визии се гледат доста любопитно. Това се отнася с още повече сила за мъжете. Шапките са унисекс и се надяваме да виждаме и все повече мъже с уверен стил, кото да ги носят.

milena

Как се роди идеята за Shadow Plus, колко време ти отне работата по бранда и какво стои зад името?
Станах фен на шапките, когато за първи път отидох в Мексико. Много ми хареса колко характер и артистичност придават на човек. Шапките, които се продаваха в Тулум обаче, бяха доста над бюджета ми, и така и не успях да се сдобия с такава. Замислих се, колко щеше да е хубаво да има такава култура и в България – хората да носят качествени шапки!

Бях напуснала работа точно преди „мексиканския трип” и когато се върнах нямах план какво точно да правя, знаех само, че не искам да работя в офис или по нечий чужд бриф. Направих сериозно проучване и реших да създам бранд за шапки!

Целият процес отне малко повече от година, като изключим пролетната пандемия. Но ако трябва да съм честна, бях с единия крак вътре в проекта, а с другия обикалях света, което малко или много забави “премиерата”. Що се отнася до името на бранда, то е доста логично като се замисли човек – самата функция на шапката е да пази сянка, но реално тя е много повече от това. Скоро четох една статия в New York Times, в която се казваше, че шапката е “новата татуировка”. Все повече хора търсят различни начини да изразят себе си – и шапката е един от тях!

 

Да започнеш собствен бранд става все по-примамливо и популярно начинание. За теб кое беше най-интересното в създаването на бранда и коя част от работния процес ти се стори най-предизвикателна?
Разбираемо е, младите хора все повече търсят начини да избягат от клишето на офисния живот. При мен нещата се получиха от само себе си. Завършила съм бизнес мениджмънт, учила съм графичен дизайн, работила съм в агенции за маркетинг и реклама. В един момент осъзнах, че искам да съм самостоятелна и да създам свой бранд беше най-доброто решение.  Най-интересна за мен е криейтив частта от проекта. А най-голямото ми предизвикателство съм самата аз и по-конкретно моят нездрав перфекционизъм…хаха! Намирането на хора, които да пресъздадат нещата, така както аз си ги представям, също се оказа много по-трудно отколкото очаквах.

 

IMG_6134-1800x899
IMG_6100

Как си представяш хората, които ще носят Shadow Plus?

Щастливи и готини хора! Мечтатели, артисти и пътешественици!

 

Гледайки красивия ти инстаграм профил – пътуването ли е най-голямото ти вдъхновение? Кое е мястото, което е оставило най-трайна следа и къде мечтаеш да отидеш?
На този етап, да! Обичам спонтанните и изненадващи пътувания, без да са особено планирани и далеч от най-туристическите спотове (ако въобще е възможно в днешно време да има нетуристически дестинации). Някои от местата, които са ме впечатлили най-много досега са – Узбекистан, Бразилия и Боливия. Там сякаш контрастът между моите очаквания и реалността беше най-голям.

Бих искала също да отида в Африка, Исландия, Индонезия, Русия…списъкът е дълъг!

Скоро някой ми каза, че за да си истински пътешественик и да имаш шанс да обиколиш света приживе: трябва, когато разделиш броя на държавите, в които си бил, на възрастта си – да се получава коефициент малко над 2.

 

А какво друго те вдъхновява, зарежда и мотивира? Какво слушаш и четеш напоследък?

Колкото и банално да звучи – чувствам се вдъхновена, когато създавам. Зареждат ме изкуството и природата и начинът, по който си взаимодействат. Следя доста фотографи и артисти в социалните мрежи, които са добър визуален стимул. Харесвам документални и футуристични филми – филми, които не мога да предскажа! Последно прочетох “Кради като артист” на Остин Клиън и в момента гледам сериалите Отгледани от вълци на Ридли Скот и Техеран. Обикновено когато пътувам обичам да си “взимам” музика с мен. Списъкът на музиката, която харесвам е доста шарен – от Wilson Simonal и Nicola Cruz до Still Corners и Peggy Gou.

 

IMG_5226
DJI_0033

Голяма част от имената на шапките са посветени на различни места. Как ги избра и какво означават за теб?

Шапката е супер аксесоар при пътуване. Затова има смисъл да бъдат кръстени на локации. Хива например е град в Узбекистан и точно този модел шапка е декорирана с ръчно тъкана лента от там. Ще ви разочаровам обаче – не всяка шапка има директна връзка с локацията си. Някои са подбрани случайно, защото ми харесва как звучат.

 

Шапката ли е задължителният аксесоар за теб? Как определяш личния си стил?

 

Когато пътувам задължително взимам шапка, но в ежедневието разнообразявам. Харесвам естествени материи, в гардероба ми преобладават по-скоро семпли, пастелни тонове, но винаги ми е готино да сложа нещо шарено за парти или фестивал. Не мога да кажа, че се водя от модните тенденции – даже ме дразни идеята, някой да ми налага какво би трябвало да нося. За това и Shadow Plus е създаден да бъде креативен проект – вдъхновен не от трендове, а по-скоро от арт интерпретации.

DJI_0102

Какво може да очакваме от Shadow Plus в бъдеще и как би искала да развиеш бранда?

Скоро бях във Франция за един уъркшоп, така че скоро може да очаквате handmade колекция. Планираме и някои интересни колаборации, но няма да издавам повече.

 

Шапките можете да разгледате на theshadowplus.com