Графичните килими на Мария Жинотева, която стои зад Rugburn, целят да разиграят българските фолклорни мотиви и килимарски елементи по нов, модерен и монохромен начин, имплементирайки традиционния тъкачески занаят и висококачествена вълна. Първата колекция се състои от 7 килима в черно и бяло, които ни карат да си мечтаем за просторни и светли пространства в скандинавска естетика с високи френски прозорци. Мария споделя, че на този етап именно изчистеният графичен стил е това, което прави впечатление на хората и отличава бранда от останалите. Брандът получава закачливото си име след като приятел го предлага почти на шега, но Мария решава да го запази, тъй като е звучно и лесно се запомня. Rugburn е секси жаргонен израз, който отговаря на буквалния си превод – зачервяване на кожата в следствие на продължително стоене по колена върху килим.

_VHG1005

Разкажи ни за пътя на килимите.
Първата колекция на Rugburn се състои от седем ръчно тъкани килима, които са създадени да бъдат в серия в една и съща графична, дори бих казала на моменти минималистична стилистика. След като се създаде дизайн проектът, преминавам към избирането на вълна и нейното багрене. Когато цветовете са само два, процесът е значително по-лесен. Избирам висококачествена 100% овча вълна. Килимите се произвеждат на два типа стан, хоризонтален и вертикален, в зависимост от дизайна и избраната текстилна техника. Когато поръчките са в по-малък брой ги произвеждаме тук в България, а когато са повече, поради малкия капацитет, с който разполагаме, разчитаме на наши партньори в Индия.   
 
Занимаваш с графичен дизайн, защо реши да създаваш точно килими?  
Интересът ми към ръчно тъканите изделия е от много отдавна. Моята баба Мария се занимаваше с това откакто я помня като дете. От нея вкъщи имаме ръчно тъкани одеяла и килими, които винаги са ми били пример за прецизност на изработката, естетика и невероятно чувство за съчетание на цветовете. Малко по-късно следвайки някакъв естествен ход, завърших Приложно художествено училище със специалност “Текстил”, а след това и специалност „Инженерен дизайн”. Графичният дизайн е нещо, което се появи в портфолиото мина доста по-късен етап. При мен сякаш всичките видове дизайн се преплитат в едно и това е причината да се занимавам с много неща.

DSC_6728
DSC_6688

Какво стои зад различните геометрични комбинации и откъде идва вдъхновението за дизайна?
Идеята и мисията, с която започнах бранда,беше да дам нов живот на малко позабравените български килимарски мотиви като ги интерпретирам в нова по-модерна визия, която да бъде адекватна и в тон със съвременния интериорен дизайн и архитектура. Това се получи много лесно излизайки от традиционната колористика, в която сме свикнали да ги виждаме и поставяйки ги в нетипичните за тях черно-бели компоцизии. В някои модели тези елементи са използвани почти в чистия си вид, а в други са модифицирани до степен, където трудно ще ги познаете. Интересното за тях е, че всичките седем килими взети заедно представляват плавен преход от чисто бяло към чисто черно и обратното. Ако ги поставите всичките заедно на едно място ще забележите, как тези два цвята отстъпват един на друг в почти равноделно съотношение.

 

Планираш ли да внесеш и някакъв цвят в моделите? Обмислям съвсем скоро да разширя портфолиото на бранда и освен килими да включа и други текстилни изделия за дома, където със сигурност ще се появи и цвят. Много харесвам естествените земни цветове и може би ще се насоча в тази посока.

DSC_6593
DSC_6569_2
DSC_6467

Какъв си представяш да е новият дом на твоите килими? А техните нови притежатели?  
Когато продадох първия си килим и видях новия му дом, изпитах силно удовлетворение и първото нещо, което си помислих беше, че килимите са правени точно за такива места – модерни, с изчистен интериор, в съчетание с много дърво, камък и естествени материали. Винаги съм си ги представяла върху естесвен дървен под или бетон. Освен всичките качества, които им носи вълната като килими, те могат да бъдат използванисъщо и като стенни пана.

 

За теб какво прави жилището дом? Кои са ключовите елементи, за да ти стане уютно и удобно у дома?
Домът въплъщава начина, по който живеем и усещаме себе си. Той винаги е отражение на човека, който живее в него. Когато влизаме в някое жилище ние незабавно го усещаме уютно и приветливо и това не е само заради интериора и декорацията, а защото се усеща емоционалната връзка между дома и човека, който живее там. Човекът е сърцето на пространството. И ако едно жилище е проектирано така, че да е съсредоточено върху нещата, които ценим,ние много бързо ще го усетим като дом.

DSC_6503
DSC_6483

Ти как се чувстваш по-добре – в педантично подредена атмосфера или креативен хаос?  
Аз съм малко противоречива личност. Като една истинска Дева се улавям, че на моменти съм много педантична и организирана, но това по-скоро се проявява в работния процес и невинаги в организиране на заобикалящото ме пространство. Понякога често подреждам всичко вкъщи под определени ъгли и по цветове, но в друг момент мога да бъда много хаотична и просто се наслаждавам на хаоса, който съм създала. Не обичам да трупам много вещи, предпочитам да имам малко неща, но такива, които наистина харесвам.

 

Сподели ни твои любими артисти, брандове и дизайнери като говорим за продуктов и интериорен дизайн. 
Anni Albers е един от артистите, които ме вдъхновяват страшно много. Харесвам работата на дизайнерите Ronan & Erwan Bouroullec, те имат една серия с чернобели килими, която обожавам.   

_VHG0984

Кое се оказа най-голямото предизвикателство по пътя на развиването на малък независим бранд?  
За мен едно от най-големите предизвикателства е свързано с организирането на производствен процес тук в България. За огромно съжаление се оказва, че намирането на хора, които владеят този занаят, е изключително трудно. Точно затова много ми се иска в близко бъдеще да започна да организирам уъркшопи, където всеки, който има интерес, може да изучава различни текстилни техники и технологии. Това е и една от целите на бранда – да съхрани и продължи текстилните традиции за следващите поколения. 

Повече от Rugburn  тук.