Бельото 

Тениски, шорти, потници и домашните дрехи трябва да се перат на ниски температури. Не бива да превишаваме 30 градуса, ако материите са деликатни (естествена коприна, вискоза, дантела) и не повече от 40, ако перем памук, иначе може да се образуват “топчета” или дрехите да се свият.

Сутиените 

Те също могат да се перат на 30-40 градуса в перална машина с подходящ препрат за деликатни материи.

Подходящият прах за пране

Бельото трябва да се пере с течен гел. Той се разтваря по-лесно във водата от гранулите.

Белина

Ако по белите дрехи се образуват жълтеникави петна, може да добавим и белина. Но тогава дрехите трябва да се перат отделно, защото белината ще увреди деликатните материи и може да ги направи дори по-жълти.

belio_1

Пере се разделно 

Бяло с бяло, цветно с цветно и черно с черно.

Торбите за пране

Най-необходими са, когато перем сутиени с банели. Металните телчици лесно могат да се извадят и да попаднат в пералнята, което ще я повреди.

Бельото с подплънки 

Моделите с подплънки трябва нежно да се притискат при изцеждане на водата от тях, а не да извъртат и макат като с останалите дрехи. Презрамките пък трябва да се разтягат преди да се оставят на простора, за да не се навият на спирали.

Еластанът (известен и като ликра) 

Еластанът, който често присъства на етикетите на бельото ни, не търпи високи температури и избелване с хлор, затова трябва внимателно да подберем перилния си препрат, така че да не увреди тези дрехи.

belio_2

Сушенето 

Бельото се суши по класическия начин – на въже или простор, но никога в сушилня, както и никога на пряка слънчева светлина.

Не отлагайте прането 

Себумът, следите от грим и петната от храна се абсорбират лесно в деликатните материи и увреждат тъканта им.

Вижте още как да се грижите за белите си гуменки и маратонките си.