Искам да ви запозная с Рамза Хейръл, създателя на една такава стрийт “гъба”, марката MANTA. Той е от Сиатъл и само след една изложена колекция е споменат в листата на Highsnobiety’s Under the Radar Brands To Watch.

Manta-latest-collection-'Blurred-Vision'
Manta-latest-collection-'Blurred-Vision'-1

 

За Manta казваш, че е излъчване на теб самия и кулминация от това, което обичаш и те вдъхновява. Трябва да попитам какво те вдъхновява?

Трудно е да кажа точно, защото ме вдъхновяват толкова много неща. Просто казано: животът. Това, което преживявам, чувствам, това, което мисля. За всяка една колекция отиват около 6 месеца от живота ми. Колекциите ми са отражение на личния ми  живот.

 

Това е втората ти колекция на име “Новата студена война”. Какво те накара да я кръстиш така?

Има си причина – меката власт. Мека власт е културното оръжие, използвано по времето на Първата световна война. Това, което се опитвам да предам чрез колекцията си, е, че хората днес са по-свързани, от когато и да е било преди това. Например всеки има шест различни акаунта в социалните мрежи. Хората от цял сват общуват и приемат нови култури по-бързо и лесно от преди. Обаче независимо от това никога не сме се чувствали по-самотни. Меката власт е в сила и днес.

Има значение и как те кара да се чувстваш думата “студ”? Да, тя има буквален превод, но също така има за цел да те накара да се почустваш студено, самотно. Именно затова използвах много руски елементи и псевдо руски думи, които всеки може да разбере. Всичко, което използвам в колекциите ми, има определено значение и цел.

 

 Как започна бранда?

Някои хора пишат журнали, аз правя дрехи. Облеклото е единственото нещо, за което мисля. Първата ми колекция беше превъплъщение и изблик на лошата връзка, в която бях, преди да дам началото на Manta. Всяка една дреха разказва своя част от историята. Затова в тази колекция има само женски изображения, а самата колекция носи името Heartbreaker’s Club. Слушах Future’s March Madness нон стоп, докато работих нея. Вдъхновявам се и от музика до степен, че често тя води към определен тон и усещане в дрехите ми. Първата ми колекция за Manta беше един невероятен емоционален изблик на мигновено вдъхновение и отражение на чувствата ми. За 12 часа реших как ще се казва брандът ми, направих дизайна на уебсайта, написах бизнес плана и сътворих първите 6 модела от колекцията: лудо беше. И всичко това на фона на March Madness on repeat.

Manta-'Cold-War'-1
Manta-'Cold-War'

 

Какво предстои на Manta? Имаш ли планове за Европа?

Плановете са ми да работя върху колаборации с някои от моите любими брандове и да се уча от тях. Да правя малки, но значими стъпки.

Планирам да пътувам до Европа и Япония през лятото и се опитвам да планирам световно турне от поп-ъп събития в партньорство с магазини от Европа. Искам да взема назаем идеята на музикалните турнета и да я приложа в моя свят на Manta. Да правя турнета с моите дрехи като една истинска хард рок банда .

 

Как прекарваш един нормален ден ? Как релаксираш? 

От сутрин до здрач слушам музика, творя и пуша трева.

 

Междувременно обаче и завършвам магистратурата си по Бизнес администрация. Ако не уча, то мисля за Manta и обратното.

 

Ако дойда в Сиатъл, къде би ме завел?

 

Ще ти покажа моите любими места: ще започнем с разходка в Pike Place Market, малко шопинг в моя местен бутик Totokaelo, след това разходка в японските градини и ще свършим с вечеря в Jazz Alley.

 

Без какво не би могъл да живееш?

Моето семейство.

Моите дрехи.

Мотото ми е: keep life simple

Манта можеш да разгледаш тук и тук.