Още с първата си колекция By FAR печели вниманието на безброй стилни дами от Европа и Америка с категорично усещане за всичко, от което има нужда една модерна жена – качество, удобство и дизайн.

by-far

 

Сабина, сестра й Валентина и близката им приятелка Деница са креативните умове, стоящи зад бранда, който умело менажират между България, Австралия, Франция и Англия. Как точко се случва това ни разказва Сабина…

DSCF6494

Кои са момичетата от By Far? Разкажете ни за себе си.

Ние сме Валентина, Сабина и Деница, приятелки от дълго време. Аз и Валентина сме сестри, а с Деница – най-добри приятелки, по стечение на обстоятелствата впоследствие и семейство. Обединяват ни не само семейните връзки, но нещо много повече – мислим, живеем, чувстваме по един и същи начин. Живеем в различни точки на света – Деница в Сидни, аз и Валя между София, Лондон и Париж.

Как започна всичко, защо точно обувки? 

Преди две години бяхме при Деница в Сидни. Докато обръщахме коктейли на Бонди бийч започнахме да си говорим за това, с какво искаме да се занимаваме след първите години на майчинство. И трите имаме малки момчета. Така общо взето се роди идеята да правим обувки. Не просто да имаме магазин, а да си напавим наш бранд. А докато се прибирахме с автобуса на път за вкъщи, вече напълно изтрещяхме от идеи и вълнения. Окуражихме се и от огромния успех на други източноевропейски марки.

DSCF6514

Бранда ви е на не повече от три месеца и вече има хиляди последователи в социалните мрежи и положителен фийдбек от световно известни блогъри – разкажете повече за всичко това. Трудно ли е за един млад български бранд да излезе от границите и да заработи на пълни обороти в световен обхват? Какъв съвет бихте дали на някой, който тепърва започва собствен бизнес в тази сфера? 

Ние живеем в различни точки на света и за нас думата граница не означава нищо. Родени сме в България, но никога не сме мислили за марката си като за българска, а като за международна. С днешните възможности, които дават интернет и социалните мрежи, много лесно можеш да разбереш кои са правилните хора за теб и те са на една ръка разстояние за размяна на идеи, опит и съвместни проекти. Смятаме, че все още ни е малко рано да даваме бизнес съвети, но нещото, от което се водим, е да знаеш кой си, коя е твоята публика, кое е точно момичето, за което искаш да направиш обувка. В случая ние дизайнваме за себе си, за жените, които сме ние и за това какво ние харесваме и бихме носили. Решихме, че всяка една обувка, която искаме да направим, бихме носили самите ние и всъщност носим с огромно удоволствие.

Моделите за това лято имат много седемдесетарско усещане, но кое точно ви вдъхновява при създаването на обувките? 

 

Вдъхновението ни идва от най-различни места и най-вече от хиляди винтидж снимки, трупани през годините. Като например моделът ни Night Approach дойде от снимка на Лорън Хътън с огърлица на Дейвид Уеб. Но идеите ни са идвали от съвсем неочаквани места. Работим разпиляно, не се движим в рамки и не следваме някакви планове като “сега ще сме под влиянието на 70-те”, а просто правим това, което ни харесва в момента, и се надяваме, че ще се получи.

DSCF6519
DSCF6498

Защо е важно да избираме качествени кожени обувки пред тези, които можем да открием във фаст фешън магазините?

За нас изключително важно е качеството на материалите, които използваме. Избираме изключително вмимателно най-меката италианска кожа. Искаме нашите обувки да са изключително меки и удобни, лесни и приятни за носене. Не просто да купиш обувки, които изглеждат добре, но е мъчение да ги носиш.

Коя е перфектната обувка? 

 

За нас перфектната обувка е супер шик и невероятно удобна, или да сме по-конкретни – By FAR.

DSCF6528
DSCF6548

Какво да очакваме за сезон есен/зима 2016? 

За есен-зима 2016 ще добавим няколко чифта боти и мокасини, които отново са вдъхновени от винтиджа, изключително женствени, меки и секси. За първи път сега в нашата линия правим custom made токове, които са направени специално за By FAR. 

След обувките – следват ли други аксесоари? Какви са дългосрочните ви цели?

 

След обувките планът е да последват дрехи, но затова имаме по-специална концепция, за която още е рано да говорим. Нямаме точно определени дългосрочни цели, засега сме се съсредоточили в това да правим качествени обувки, да разширим и утвърдим бранда на международно ниво.

DSCF6540