Вътрешният ти свят е… дързък, спонтанен и фантастичен калейдоскоп от емоции, мечти, крейзи идеи и провокации. Но ти го знаеш. Какъв по-приятен начин да опознаеш вътрешното си аз от аромата Kenzo World? Една година след международната си премиера той пристигна у нас, не – втурна се като скоростен влак, разбивайки рамките и клишетата и превръщайки се в сензация в парфюмерийния свят. В което няма нищо чудно. По традиция, заложена от Кензо Такада, марката от раз разпознава нетрадиционното и авангардното.

Демоните в мен

Взривявайки социалните мрежи през 2016 г., клипът на Спайк Джоунз към Kenzo World събира почти 7 млн. гледания. Думата, която го описва най-добре, е бомба. Как иначе артдиректорите на къщата Карол Лим и Умберто Леон да предадат безумието и енергийния заряд, заложени в дебютния им аромат? В ролята на скучаеща на презентация героиня от епохата на милениалите е Маргарет Куейли, актриса, бивша балерина и дъщеря на Анди Макдауъл. Излизайки от залата, тя спонтанно започва да се кърши, премята и тича като обсебена от демон. Тон на мутациите дава парчето Mutant Brain. Въпреки явната препратка към клипа на Fatboy Slim Weapon of Choice с Кристофър Уокън танцът с елементи на балет е повече от ексцентричен. Мощен като заразителен вайб, ритъмът потича в кръвта ти.

VHG_5413

Всевиждащото око – it кодът на Kenzo 

Черна гума, розово злато и матово стъкло. Флаконът на Kenzo World във формата на всевиждащото око провокира с визуална конфронтация. Като един от разпознаваемите модни кодове на Kenzo (спомни си колекцията есен-зима’13), то попада и в пределите на ароматната вселена. Капачката е вдъхновена от култовите чанти Kalifornia, а прецизните детайли – от бижутерийната колекция The Eye. Материалът, от който е направен флаконът, прави радикалния избор естетски. Във футуристичния и забавен дизайн има по малко от Дали, постимпресионистите и модата. Шрифтът на Брайл върху опаковката е значим жест – красотата и модата може да се почувстват. Спиритуалната защита свише, акумулирала силата на третото око, обаче бледнее пред съдържанието.

VHG_5294

Мъглата

За ефекта на Молотов на първото си „отроче“ дизайнерите канят Франсис Кюркджан. Както се полага на майстор авангардист, при създаването на олфакторния профил геният прибягва до дръзко смесване на жанрове, стилове и материали. Тръгвайки по неотъпканите пътеки, той изтръсква от цветята традиционния прашец и поръсва наръчите божур и египетски жасмин (запознатите с творчеството му знаят, че по-малко цветя маестрото не дозира) с кристали от амброксан. След порцията малини, гъделичкащи небцето (илюзията се дължи на жасмина), сухите дървесни вълни спасяват от потъване в прекомерна сладост. Самият Кюркджан сравнява действието им с мъгла, която размива контурите. Невероятно правдоподобно описание! Усещането е за нещо, което не разбираш, но което ти се иска постоянно да усещаш върху кожата си. Разкривайки се чрез нови и нови страни, то те заставя да се разкриеш и ти и да разбереш каква искаш да бъдеш. Това е магия.