chanel

Определено чакането, поне за мен, си струва. № 5 L’Eau, към който се отнасям с цялата си симпатия, не успя да измести досегашния ми фаворит Chance Eau Tendre. (Май не съм срещала жена, която да не го обожава.) Новият Gabrielle е изтънчен, но и много смел аромат, отразяващ характера на Коко Шанел. Жената с рождено име Габриел (кръстена е в чест на Архангел Гавраил), която, опълчвайки се на клишетата и предразсъдъците, не само взима връх над тях, но и превръща протеста си в изкуство. Именно подходът на „носа“ на Chanel Оливие Полж, между другото великолепно предаден, определя същността на композицията. В нея безпогрешно откривам кодовете на къщата – простота, елегантност, стремеж към съвършенство, изящество и безусловна женственост.

Габриел… още не Коко 

Gabrielle e за жената, която Шанел е била преди Коко, жената, която държи юздите на съдбата в ръцете си и решително заявява „Аз съм такава“, жената, която създава митове за себе си, при това толкова виртуозно и майсторски, че и до днес е трудно да се разбере кое е истина и кое не. Историята й е кодирана в парфюмерийната вселена на марката: №5 символизира постижение, Coco Mademoiselle – дързост, а Gabrielle – непокорност. Да не забравяме, че Габриел е зодия Лъв, животно, което трудно се опитомява. А сега се замислете над въпроса какъв трябва да е ароматът, кръстен на бъдещата легенда. Може би революционен като №5? Или построен на основата на контрасти, противопоставяния, с драматични сенки като на фотографиите от 20-те и 30-те години на миналия век? Ще зададе ли нова тенденция, или ще запази баланса на „прегледност“ и разпознаваемия фирмен стил? Отговорът не е еднозначен.

Парфюм с характер 

Untitled-2

Оливие Полж не разкрива характера на всяка съставка, а по-скоро предава усещане за абстрактно цвете. Мосю винаги е оригинален – планът му е повече от успешен. Трудно ми е да различа трите знакови за къщата нотки: енергичен портокалов цвят, който лишава композицията от нега, властна тубероза от Грас, жасмин от Египет, чийто плътски подтон отговаря за чувственото звучене, и въздушен иланг-иланг, получен по технологията на №5 L’Eau. Класически бели цветя с превъзходно качество, свързани с идентичността на марката, на фона на кадифена текстура (мускус, сантал). Прочутите алдехиди, заради които често упрекват къщата в консерватизъм, липсват. Както и сладки нотки. (Гурме и Chanel? Забравете. Елегантността и изтънченият вкус не миришат на храна, била тя и захар.) Макар флорално-плодовата насоченост (има още круша и касис) да намеква за общи черти с Coco Mademoiselle, композицията на Gabrielle е изпълнена с въздушност, усмивка към живота, целеустременост, бунтарство и откровена, не – точната дума е обезоръжаваща женственост. Както ни завеща Габриел Шанел, която светът познава под името Коко. Което пък превръща Gabrielle в лична история. Името задължава флаконът да е изпипан до най-малките детайли. 

Слънчев лъч, затворен в стъкло 

VHG_4213

Ново име. Нов аромат. Нов флакон. На пръв поглед този на Gabrielle на Chanel е тежък, но това е илюзия за wow ефект. Не случайно създаването на дизайна, наподобяващ първите версии на №5, отнема 5 години. Чисти линии, съвършени квадратни форми, тънко стъкло, дори на дъното, където традиционно технологията изисква усилване. Тръбичката, превръщаща аромата в спрей, почти не се вижда. Капачката е от метал, напомнящ… ламе, но без преднамерен блясък. Както казва самата Мадмоазел: „Истинският разкош е невидим за окото“. В тон със замисъла на създателката си Силви Лежистелоа, директор на креативния дизайнерски отдел на марката, флаконът напомня кутията, която херцогът на Уестминстър подарява на Габриел. При попадане на светлина слънчево-оранжевите нюанси създават ефект на сияние, което отговаря на характера на композицията.

 

2017 – годината на Габриел 

Untitled-1

 

По време на дефилето на Chanel пролет-лято’17 Карл Лагерфелд представи чанта, наречена в чест на Габриел Шанел. После превърна Гран Пале в храма на Посейдон на нос Сунион. Един от източниците на вдъхновение за колекцията Chanel Resort 2018 са създадените от дизайнерката костюми за пиесата „Антигона“ на Жан Кокто. Легендарната основателка на къщата също се увлича от наследството на Елада. Статуя на Венера без глава краси ателието й на улица Камбон. Именно тя предопределя съдбата на Габриел като дизайнер. Лайтмотив на круизната колекция е крилатата фраза: „При роклята водеща е скулптурата, а не рисунката“. По текстура и нюанси костюмите от туид напомнят мрамор. Тоалетите от шифон с широк колан наподобяват туниките, в които изобразяват богините, а асиметричните драперии – римски тоги. Копчетата са заменени със старинни златни монети. Образа допълват гладиаторски сандали, диадеми и гривни за горната част на ръцете. Реверансът към стила на Габриел Шанел е последван от едноименен аромат.