Кога последно ходи на музей? Аз лично преди поне 10 години и то на котешко изложение в „Земята и хората”. Реално дори не се брои за посещение. Веднъж влязох и в Националния исторически музей покрай някакво безплатно парти. Хареса ми, но не повторих. Имам си интернет, там ми е по-интересно.

Генерално защо да ходиш на музей? Експонатите най-вероятно са в окаяно състояние, персоналът е перманентно сърдит, а интериорът си плаче отвсякъде за парти на голям алкохолен бранд, от онея хипстърските с дървената ламперия. Общо взето – пълна скука.

Това обаче се оказва тотална заблуда. В действителност музеите си работят на пълни обороти, експонатите се обновяват редовно, а персоналът противно на очакванията е доста учтив.

Скоро попаднахме на един проект, който буквално ни отвори очите. Едни умни момчета и момичета се хванали с тежката задача да върнат хората в музеите. Както си седели  на лаптопите и се чудели как да стане това, им хрумнала супер симпатична идея. Сетили се, че ако закарат експонатите при хората, може би и хората някой път ще отидат при експонатите. Затова създали мобилен сайт, където избрани музеи да изложат най-атрактивните си експонати под формата на холограмно изображение и така да достигнат до хората там, където прекарват най-много време – в интернет.

После взело, че им се получило и сега трупат лайкове, а даже имат и награда от ФАРА. А последната новина е, че са финалист в категория Mobile на един от най-големите рекламни фестивали в Европа – Golden Drum.

Срещаме ви с exponat.bg, един проект на  Е-Act Creative Digits, който признаваме си доста ни впечатли.

mock