Прекарах 4 дни във Варшава, изживявайки града като местен с помощта на моите приятели, които ми разказваха за историята, местните специалитети и манталитета.

Варшава е оживен, “млад” и изпълнен с потенциал град. Ясно се вижда как младите хора тук дават своя принос с тяхната креативност и автентичност. Тази алтернативна култура, която те създават, се разпознава в многобройните малки кафенета, традиционните-модернизирани шот барове, места само за вегетариански бургери и други.

Имахме шанса да отидем на нощния базар, където независими малки ресторанти и “стрийт фууд” бусчета предлагат напитки и специалитети, започвайки от местни вина и бира до азиатска кухня, веджи бургери, гофрети и домашно приготвен сладолед.

IMG_7215
IMG_7217
IMG_7208

Невъзможно е да се пропусне Дворецът на културата и науките. Удивителна архитектурна забележителност, която не е добре възприета от местните заради историята си – дворецът е подарък от Сталин. Това обаче не спира туристите да посещават сградата заради гледката, която предлага като една от най-високите точки във Варшава, нито пък местните културни ентусиасти, които посещават театрите и изисканите кафета в двете крила на двореца.

Останалата част от моята обиколка се превърна в кулинарна разходка, затова споделям някои от “находките”, местата и ястията, които успях да опитам.

Традиционна полска кухня 

Най-важното в моя списък беше да изпробвам традиционната полска кухня. За целта отидохме в млечния бар или на полски: Bar Mleczny – “Prasowy”. Създаден през 1954 г., ресторантът все още работи и предлага много вкусна народна кухня – “както баба я прави”, според моя местен гид. Интериорът е модернизиран, запазвайки детайли и пода от оригиналния ресторант.

Първоначално това е била столова за бедните, но днес “Prasowy” е модерно място, където храната е вкусна (и евтина). Предлага се всичко – от супи до десерти, от които на снимките се виждат класическата доматена супа, студена супа от цвекло, дъмплингс с три различни пълнежа, сладки палачинки с кашкавал и макарони със сладко от ягоди и сметана.

Bar Mleczny

Marszałkowska 10/16, 00-590 Warszawa, Poland

Сладолед 

Следващата ни дестинация беше сладоледената къща в кв. Мокотов, един от най-скъпите квартали на града със зашеметяващи къщи.

Сладоледена къща “Еднорог”, в превод, е малко, но много сладко място, където сами приготвят сладоледа си само с натурални продукти. А хората, които работят тук, допринасят за готината и свежа атмосфера. Това е перфектната спирка след цял ден каране на колело из града.

Jednorożec Lody tradycyjne

Narbutta 38/32, 02-541 Warszawa, Poland

Бургери

След като бяхме изпробвали вегетарианските бургери на нощния базар, беше време за едно от най-известните места за бургери (с месо) във Варшава, Barn Burger. Има няколко от тях в града, но ние си избрахме най-централния, близо до Двореца на културата и на науките.

Бургерите бяха доста големи и се сервират с картофки. Има голям избор в менюто, включващ и бургер “Сърдечен удар”, но аз дори не се осмелих да прочета съставките.

Интересно е, че има и състезание за най-бързо изяден бургер, с рекорд по-малко от 2 минути! Предполагам това е една от причините мястото да е толкова популярно сред туристи и местни, носи със себе си частица “американска” култура, за добро или за лошо.

 

Barn Burger

Złota 9, 00-019 Warszawa, Poland

Next to Palladium Teatr

Понички

Последната спирка от моята кулинарна обиколка бяха традиционните полски понички и някои други вкусотии. Много мазни, тежки и перфектни на вкус, те са чудесно допълнение към кафето. Те са местен специалитет, а пълнежите варират във всякакви разновидности – шоколад, сладко от ягоди или много крем и други традиционни опции.

Cukiernia Pawlowicz

Chmielna 13, Warszawa, Poland