_MG_4720_
_MG_4715_

През последните седмици лятното време ни изненада приятно и затова бързо решихме да открием къде е най-добрият сладолед в града. Намираме го на по-малко от 10 минути с метро от центъра и не е просто сладолед, а италианско джелато. Ако отидете през уикенда, подгответе се да почакате малко на опашка, което е достатъчен индикатор, че мястото си заслужава.

 

Gelato & Latte предлага автентично джелато, приготвено на място по италианска технология, но с внимателно подбрани български суровини. Екипът минава обучения в Тоскана и Болония, за да овладее тънкостите на италианското джелато.

_MG_4740_

За разлика от сладоледа, джелатото е с по-малко мазнини и се прави с повече мляко. Затова и основните съставки се усещат и отличават повече, а вкусовете са наситени и плътни. Текстурата му е по-гъста, благодарение на бавното бъркане, а температурата, на която се съхранява, е по-висока, за да може сместа да остане гладка и мека. Тук не работят със заготовки и сухи смеси. Всичко се прави на място в отворената джелато лаборатория, където можете да хвърлите един поглед върху процеса на работа и машините. Млякото идва директно от тяхната ферма, която се намира в Подбалкана и минава личен строг контрол и анализ. Издават ни, че тайната на вкусното им джелато е влагането на първокачествени суровини и много любов.

Екипът на Gelato & Latte обича момента на изненадата, така че всеки път можете да откриете нов вкус във витрината им. Освен традиционните ванилия, страчатела, тъмен и млечен шоколад, тук можете за първи път да опитате и джелато с биволско мляко от собствената им ферма. Вкусът джандуя пък е направен с лешникова паста от Пиемонт за една перфектна кадифена текстура, а шам фъстъкът идват от Сицилия. Сорбето и джелатото с боровинки и малини също е специално. Плодчетата цяло лято биват събирани от района на Подбалкана от места с над 1800 надморска височина, което гарантира качеството и това, че не са култивирани. С настъпването на лятото залагат и на свежи екзотични вкусове като маракуя, манго и ананас. Впечатляващи варианти са тъмен шоколад с бергамот, черен сусам, коноп, както и матча, за която си партнират с Drekka. В някои от дните можете да намерите сладолед без захар, безглутенови и веган варианти.

 

Имат си ръчно правени вафлени фунийки, които пекат на място и изпълват заведението с аромат. Приготвят ги с био брашно, масло от тяхната ферма, яйца и пречистена алкална вода. Ако имате късмет, можете да нацелите и зелени вафлени фунийки с матча и черни с активен въглен, които са като извадени от перфектния инстаграм кадър.

Друга част от менюто е специалното кафе, за което се доверяват на различни пекарни в България и по света. Можете да изпиете капучиното си с биволско мляко, тъй като то е естествен подсладител.

_MG_4756_

Gelato & Latte се намира на ул. Самоков 28Б и е с работно време от понеделник до събота от 8 ч. до 20 ч. и неделя от 9 ч. до 20 ч.