fassbinder

Райнер-Вернер Фасбиндер (1945-1982) е ключова фигура от авторското течение „ново немско кино“. Преди всичко обаче той е бунтар, чийто живот и изкуство са белязани от силно противоречие.

Всички негови кино проекти демонстрират дълбока му сензитивност по отношение на социалните аутсайдери и ненавистта му към институционалното потисничество. Някои намират филмите му за противоречиви и авангардни. Генерално обаче той е оценяван от немското общество за начина, по който иронизира комплексите му.

 

Умира от злаупотреба с медикаменти на 37-годишна възраст, също като героя си от филма “Юмручното право на свободата”. За краткия си живот успява да заснеме 44 филма, включително дългия 931 минути „Берлин Александерплац”. Няма друг режисьор в световното кино, който да се похвали с подобна продуктивност

Заглавията, които ще бъдат представени, са пет от най-успешните му продукции, извоювали му титлата Емблема на новото немско кино:

KATZELMACHER

10 май от 19:30: „Катцелмахер“

Lili Marleen

 13 май от 19:30: „Лили Марлен“

Eheder Maria Braun

16 май от 20:00: „Бракът на Мария Браун”

Lola

17 май от 19:30: „Лола“

Deutschland im Herbst

18 май от 19:30: „Германия през есента“

 

Подбрани са от проф. Мая Димитрова – ръководител на катедрата по Кинознание и драматургия в НАТФИЗ, преподавател в деп. Масови комуникации в НБУ и научен сътрудник в Институт по проблеми на изкуствознанието при БАН. Тя ще изнесе две лекции върху творчеството на режисьора – преди прожекцията на „Катцелмахер“ на 10 май, както и закриваща – на 18 май, отново в Дом на киното.

Кинопанорамата е част от обновената платформа на DOMA Art Foundation, която трансформира ДОМА Арт Фест в поредица от културни събития през цялата година.

Ретроспективата на Фасбиндер ще бъде придружена и от винил парти във фаталния петък на май, с участието на DJ Andre Pahl (Берлин) и DJ Emil Doesn’t Drive (София).

Вход на партито – 5 лв. Вход за прожекциите – 6/8 лв.