Този сезон гастро-барът ни е подготвил още по-вълнуващи вкусове и предложения, а така любимият брънч скоро ще се завърне в нов вид и ни обещава една кулинарна разходка с тематични недели и неочаквани комбинации от вкусове.

_VHG2538
_VHG2545

Гастро-баровете са по-елегантната версия на известните тапас барове, носещи идеята за иновативно съчетаване на различни познати елементи от бара и кухнята по нов вълнуващ начин. Модерният зелен оазис на Раковска не се фокусира само върху кухнята или бара, а се опитва да създаде неповторимо социално преживяване, в което храната, питиетата и елегантният интериор стават едно цяло, залагайки на детайли, които не можеш да откриеш на друго място в града. Макар в България културата на питието след работа и преди вечеря (така нареченото аперитиво, любимо по цялото Средиземноморие) да не е много развита, Jasmine бавно, но сигурно налага този лежерен ритуал след дългия работен ден, като едновременно с това развива гастрономическата среда в града.

_VHG2623

Специално за дамите, менюто за предстоящия сезон се фокусира върху по-леки предложения с преобладаващи сезонни зеленчуци. Акцентира се върху семпли продукти с български произход, даващи възможност за творчески интерпретации и експерименти в кухнята. Няма да издаваме повече, за да има момент на изненада при поднасянето на ястията, но няма как да не кажем, че миксът от различни вкусове и подправки ни кара да си оближем пръстите. Главният готвач Николай Нинов ни разкрива и друга интересна част от менюто, а именно pairing на храна и коктейли, в който кухнята и бара си колаборират, за да дадат на клиентите отличително гастрономическо изживяване.


Поднасянето на малки хапки тип предястия с коктейлите е сравнително нов тренд в заведенията през последните години, който създава специално преживяване за сетивата и извежда питието до ново по-високо ниво. Не случайно pairing на храна и коктейли се среща в ресторантите от висок клас, тъй като изисква добри познания и внимателно съчетаване на различни вкусове, аромати и текстури, които да подчертаят нюансите на коктейла и да оставят отличителен спомен.

Говорейки за коктейлите, в менюто преобладават авторски коктейли, което разбира се, не изключва и класическите такива, които можете да поръчате на бара. Интересното тук е, че те са разделени в три части, за да ги пием в правилния ред. Леките коктейли преди вечеря, повече познати като аперитиво, са с достатъчно количество алкохол, за да отвори апетита и да предразположи към вкусните предложения от менюто. Със сигурност пътуванията извън България са ви отвели в поне една страна, в която е навик да се насладиш на сладки приказки с колеги или приятели след работа на по чаша разхлаждащо питие. Диджестивите по време или в края на храненето са по-силни от аперитивото, допълват вечерята и подпомагат храносмилането.  

_VHG2666

Най-впечатляващата част в концепцията на менюто в Jasmine обаче си остава изборът от над 80 вида вина, които можете да поръчате на чаша. Специална система за херметизиране и запазване на качеството на виното дава възможност да се насладите на различно вино всеки път според настроението си, повода и храната, която сте избрали. Независимо от сезона и дали предпочитатe бели или червени вина, розе, просеко или шампанско, персоналът ще ви насочи към правилния избор за вашия вкус. Естествено, можете да поръчате и цяла бутилка, като тук селекцията се разширява до над 200 вида, включваща лимитирани реколти, които не биха могли да се намерят в България или в специализираните магазини. Широката гама ни отвежда в държави като Аржентина, Чили, Австралия, Испания, Италия и Франция, както и до по-екзотични дестинации.

_VHG2536

Не на последно място, на втория етаж от красиво реновираната къща се намира LOFT bar, който ще отвори врати идния петък, 28 септември. Там ще можете да се насладите на алкохолните питиета в компанията на хубава музика и приятелска атмосфера. А в края на всяка седмицата ви очакват и по-шумни музикални и тематични партита, за които ще следим с интерес.