Когато е студено и всички места за хапване около офиса са ни омръзнали, прибягваме до доставка на храна. Менюто, което предлага Столовата на Roobar, е толкова интересно, че решаваме да надникнем зад кулисите, за да видим, откъде идват идеите и кой и как приготвя храната.

IMG_9675_

Оказва се, че правилата в кухнята са прости, а мантрата е изписана на стената – всичко се приготвя на място от свежи био продукти на местни производители. Самите продукти са внимателно подбрани, работейки с организации като Семка и Smart Organic и подкрепяйки малки ферми и земеделия. Храна, която ни кара да се чувстваме добре през целия ден. А ако сме особено впечатлени от дневното меню, можем да целунем готвача. Да, пише си го в правилата на стената!

Всеки ден през седмицата можете да пробвате няколко вида салати, дипове като хумус и маслинова паста, супа на деня, както и микс от основни ястия. Едни от най-интересните варианти включват бургери, пица от карфиол, вегетариантска мусака или пък супа от авокадо.

_MG_9772_

Освен с внимание храната се приготвя и с много настроение. Готвачите Георги и Бранко са тук от сутринта, за да може точно в 12 обядът да е готов. Колегите им от офиса пък издават, че всяка сутрин от кухнята се чуват ту френски шансони, ту народна музика, в зависимост от настроението на готвачите. Търпеливо изчакваме суматохата около обяда и поръчките да утихне, за да откраднем един от тях за няколко минутки. Вече имаме многобройни въпроси за храната, която току-що сме опитали – как се прави дип от карфиол, какво имаше в кюфтенцата от киноа, какъв беше млечният сос на пицата…

_MG_9705_
_MG_9723_

Георги е готвач от 12 години, а в Столовата го отвежда любовта му към здравословната храна и с екипа веднага си допадат. Макар идеята за проекта да е на Анита, сега Георги и Бранко са главните отговорници за вкусната храна, която ще пристигне в офисите ни на обяд. Решаваме, че сега е моментът да разбулим митовете, че здравословната храна е скъпа и отнема време и ги молим да ни издадат някои съвети. Жоро ни разказва, че най-добрият начин да приготвяме вкусна храна с качествени и лесно достъпни съставки е да използваме сезонните продукти. Логичен подход, който някак все забравяме. Менюто в Столовата се базира точно на тази идея и се сменя на няколко седмици, обикновено когато някои от зеленчуците, използвани за рецептите, вече не се намират толкова лесно. Заместват ги други продукти, чието време е дошло, и така се раждат новите рецепти. Например в момента са на почит кореноплодните и можем да опитаме от салати и супи до дипове и основни ястия с тях.

Напомня ни още, че далеч няма нужда в храната ни да има десетина съставки, а спокойно можем да се обърнем към по-семпли рецепти. Това е философията не само на Столовата, но и на другите продукти на Roobar. Не само че не крият рецептите си, но и се радват, когато хората се вдъхновяват от тях и експериментират с храната и вкъщи. Това, което прави най-голямо впечатление в менюто, е креативността, вложена в традиционните рецепти. Руската салата е с артишок, зеленолистната пък с дресинг от дюля, а бургерът от нахут и карфиолената пица са всеобщи любимци.

_MG_9855_

Анита Класанова, един от основателите на бранда, споделя, че Столовата е нейният личен социален проект. Голяма маса събира целия офис заедно всеки ден по едно и също време на обяд и само за секунди можете да разберете, че екипът е съставен от млади, ентусиазирани и обединени от сходни идеи хора. Идеята на Анита да създаде пространство, което да поражда специално отношение към храната, продължава и в серия събития, първото от които се случва преди няколко месеца съвместно с фондация Credo Bonum под името “Храна за размисъл”. Тогава Столовата става домакин на вечеря, създадена изцяло с така наречените спасени продукти – такива, които въпреки че са годни за консумация, биват изхвърляни от ресторанти и търговски вериги. Тази година пък очакваме още събития, връщащи ни към основните навици и нужди – да си сготвим сами и да отделим време да се насладим на храната, като специално място ще бъде отредено и за най-малките, които тепърва изграждат навици. Всичко, което излиза от свежия офис на Roobar, се превръща в успех дори и извън границите на България и нямаме търпение да видим каква е следващата идея, с която ще ни изненада техният екип от супергерои.

_MG_9731_

Можете да поръчате храна за вкъщи или офиса от Столова by Roobar  чрез Foodpanda всеки ден от 11.30 до 14.30 часа, като поръчката ще пристигне в рамките на около 40 минути.