_MG_2564

Брандът се разпростира в над 19 страни в света, като вече и България се нарежда сред тях със 168-то попълнение на веригата. Въпреки многобройните ресторанти на франчайза, философията на wagamama всъщност е доста лека и забавна. Идеята е да се създаде приятелска атмосфера чрез вкусна и питателна храна, която се приготвя пред очите ти в откритата кухня на ресторанта.

_MG_2632

Говорим си с изпълнителния директор на бранда Браян Джонстън, който ни разказва, как wagamama отваря за първи път още през 1992-а в Лондон, като ресторантът се помещава под земята и залага основно на японския традиционен рамен. Менюто доста се е изменило оттогава, но в него са запазени няколко от първоначалните ястия, сред които са пикантният рамен с чили и пилешко и този с телешко месо. В wagamama не се страхуват от промени, тъкмо напротив – стараят се да въвеждат нови видове ястия на базата на глобалните тенденции. Ето защо и сменят менюто си два пъти в годината, обръщайки поглед често към уличната храна за вдъхновение. Подхождат индивидуално към всичко, което правят – от храната, която излиза от кухнята им до специалните кутии за доставки, запазващи храната свежа за по-дълго и бамбуковите клечки за деца или начинаещи в азиатския начин на хранене.

Започват с опростена версия на менюто си тук в София, състояща се от двайсетина традиционни ястия от Япония, Виетнам, Тайланд и Корея, някои от които подходящи и за вегетарианци. Раменът отново е на почит, но тук ни запознават и с друго класическо японско ястие донбури – голяма купа с ориз на пара с пиле, телешко, скариди или тофу и микс от зеленчуци. В миналото то е било за леко похапване сред японското кралско съсловие, а днес спокойно можете да си го разделите с приятел, без въобще да останете гладни. Тайната за приготвяне на перфектното донбури е в специалният начин на мариноване на месото. Поднасят ви го неразбъркано като оставят на вас да смесите всички съставки за постигане на най-добрия вкус. Върви прекрасно с гьоза – дъмплинги, традиционно идващи от Китай, но разпространени в цяла източна Азия. Можете да избирате между пържени с патешко или скариди или сготвени на пара със зеленчуци, пиле или свинско.

В менюто присъстват задължителните предястия в азиатската кухня – едамаме, панирани топчета ориз с гъби и новите ни любими хрупкави скариди с лют чеснов сос и лайм. Брандът изненадва с интересни предложения като кокосово-цитрусово къри, свежи сокове, прекрасно допълващи азиатския вкус на храната, няколко вида азиатска бира и мочи топчета от сладолед, обвити в ориз и заляти с топинг от кокос, малина или печен сусам. Ако пък искате да се поглезите, можете да опитате омакасе – специалитетите на майстор-готвача с агнешко, риба тон или патешко.

_MG_2385

Wagamama отваря тази сряда точно в 12:00 и се намира на ул. Узунджовска 7-9.