Vanilla Kitchen е едно от първите места в София, което преди години започна да предлага здравословни десерти, сурови торти и наистина вкусни веган сладкиши. След няколко различни локации все извън центъра, сладкарницата намира нов дом на ъгъла на Гурко и Шишман, като прави този район още по-привлекателен за всички нас, обичащи да си угаждат с вкусна храна и сладки неща.

_RGG5942_

Всъщност всичко започва от блога на Ваня, която в началото прави сладкиши за удоволствие през свободното си време. Хобито се превръща в по-сериозно занимание, когато хората започват да си поръчват и всичко се случва много естествено. Да не забравяме, че преди 5-6 години инфлуенсъри в България почти нямаше, блогърите наистина имаха автентично мнение, а фейсбук доставяше съдържанието до последователите ти без да си плащаш. Ваня не смята, че са хванали подходящият момент, а че всичко се е случило органично, с желание и постоянство.

По това време подобни места почти няма, всички десерти са масовка, а вегетарианството, веганството и здравословното хранене още не са в пиковия си момент. Оттогава обаче си има лоялни последователи, които с времето стават все повече и повече, а самата тя е толкова слънчева и чаровна, че не е трудно да разбереш защо.

Концепцията е ясно изразена и поддържат вижданията си вече 5 години без да правят компромиси. Казват не на всякакви консерванти, прахчета, маргарини, бяло брашно, палмово масло и ароматизатори. Тортите имат домашен вкус и варират от богат шоколад до леки плодови варианти. Vanilla Kitchen има над 100 вида десерти, така че в който и момент да ги посетите има добра вероятност да можете да опитате нещо ново. Най-добрият им десерт си остава браунитата и хората често идват специално за тях. Забавните надписи по стените ни приканват да нарушим вечните диети и да се изкушим с нещо сладичко. Всъщност сладките неща носят по-малко угризения тук, защото не са пълни само с изкуствени бази и захар, а са хранителни и дават добри мазнини. Менюто е балансирано и разнообразно, но с внимание към съставките и произхода на продуктите. Голяма част от рецептите са веган, в блатовете за тортите няма мляко и яйца, но също така използват качествено масло, сметана и маскарпоне за някои рецепти. Поддържат различни варианти – без глутен, без мляко, без захар, така че да стават за деца, за пости и за различни хранителни непоносимости. Трюфелите се топят в устата, а над витрината са подредени многообразни бисквитки в буркани, от които можеш да си избереш и грабнеш за из път. Можете да минете за сандвич или кроасани за закуска, а скоро очакваме и брънч.

Ваня ни споделя, че мечтае за уютна приказна сладкарница с няколко различни тематични стаи в стил „Алиса в страната на чудесата”. Засега мечтаната сладкарница е в пастелни цветове и медни детайли. Отнема им 9 месеца да открият правилното място и още 5 да го преобразят в днешния му вид. Още от началото разчитат на собствени сили и естествено развитие, макар и по-бавно. Без външни инвеститори, само с упоритост,  отдаденост и много, много работа. Правят почти всичко сами, голяма част от мебелите са по тяхна идея и поръчка, а Ива Янева помага с интериорния дизайн и така се появява геометричният диван в бонбонени нюанси. Смятат, че е важно да има кът за деца, където майките спокойно да могат да оставят мъниците да си играят заедно. Освен това има торти специално за най-малките с подбрани хранителни съставки, подходящи за захранване, в които няма шоколад и захар, а включват кокос, ябълки, оризово брашно, банан и фурми.

Vanilla Kitchen се намира на ул. Ген. Йосиф Гурко 38 и е с работно време от понеделник до петък от 8.30 ч. до 19.30 ч., а през уикендите от 9.30 ч. до 19.30 ч.