Няколко часа в абсолютен мрак без телефонът ти непрестанно под ръка, в компанията на приятели и непознати сигурно ти звучат като сценарий, в който само приятелите ти ще те спасят. И храната, разбира се, за къде без нея?

_VHG1573

Концепцията за ресторант на тъмно съществува отдавна, а в България досега само като отделни събития, но не и в лицето на ресторант, изцяло посветен на това преживяване. Tenebris отваря официално преди около седмица след многобройни тестови вечери, благодарение, на които всичко се довежда до едно неповторимо, интересно и забавно преживяване. Собственикът на ресторанта Пламен Веселинов се влюбва в идеята след като посещава за първи път подобен ресторант в Германия. Преживяването за него се оказва толкова въздействащо и вдъхновяващо, с което от опит се съгласяваме с две ръце, че не спира да мисли за него и мечтае да отвори собствен ресторант на тъмно. Радва се, че осъществява идеята си сега, когато е насъбрал повече знания и опит в най-различни сфери, които в неговия случай не са никак малко. Бил е търговски представител в Турция и Китай, сервитьор, имал е собствено заведение, работил е в корпорация и дори като застрахователен агент и адвокатски сътрудник, както и продължава да е доброволец в Червения кръст от 9 години. Както в една лекция на Стийв Джобс, за която Пламен се сеща, в даден момент от живота, всички неща, които си правил, се навръзват в едно цяло

GIFF_1
GIFF_2
GIFF_3

Неговият прочит на идеята за вечеря на тъмно обединява храната със социалния елемент, в който целта е посетителите изцяло да се потопят в света на незрящите, да се доверят на тотално непознат, който ги води изцяло по време на вечерята и да разберат колко способни и прекрасни са тези хора. Сервитьорите, които в Tenebris се наричат домакини, са супер готини, позитивни и внимателни и умеят да те предразположат дори и в тази нетипична обстановка. Разбира се, храната не остава по-назад. 5-степенното меню, съставено от изключителни готвачи, сред които Светлана Илиева от Hell’s kitchen, е спрециално подбрано, за да може наистина да се усетят различните вкусове, текстури и аромати, на които по принцип не обръщаме толкова много внимание. Засега посетителите могат да избират между вегетарианска, месна и рибна опция, а съвсем скоро ще бъде включено и изцяло българско меню. Идеалният вариант, ако се чудиш къде да заведеш приятелите ти чужденци. Съветваме да провериш за клаустрофобия или страх от тъмното предварително. Менюто ще се сменя всеки месец, за да може опитите да познаеш какво точно има в чинията ти да стават все по-интересни и забавни.

_VHG1535
_VHG1543

Ресторант Tenebris се намира на ул. Хан Аспарух 65 и работи от вторник до неделя от 18 до 22 часа.