Какви ли неща правят хората от любов и липса… Ами, отварят ресторанти. Какво? Как? Да, от любов към мексиканската кухня и от липсата й наоколо, двама приятели Лъчо и Делян решават да се впуснат в предизвикателството наречено собствен ресторант.

DSCF3447

Лъчо е рапер и готвач по душа, финансист-икономист по диплома с над 10-годишен стаж в банковата сфера. Оформя се като човек между живописните улички на Страсбург и сивите панели на Люлин. Запален по мексиканската кухня (и не само) – преносно и буквално. Уличен рап-поет. Пътешественик в миналото и визионер в бъдещето.

 

Делян е вокал на Vendetta SCT, съсобственик на BLOK – един от водещите скейт/стрийтуеър магазини в София и основател на една от първите хардкор банди в България – FaceUp. 7 години прекарва в САЩ, Лас Вегас, които го доближават до мексиканската култура и храна. Godfather-ът на стрийт културата в България.

DSCF3428
DSCF3436

Защо точно мексикански ресторант?

Две основни критични точки. Първо, любов към мексиканската кухня и познаването й в дълбочина. Второ, липсата на експозицията й на БГ сцената.

Идеята за такова място зрее с години и съдбата сега реши да го материализира. Нали знаете как като много искаш нещо и си постоянен, и вървиш все към него, накрая то става реалност. От една страна, сме привлечени от този тотално различен и митичен свят, отношението на мексиканския народ към живота и смъртта, богатата и интересна кухня. От друга страна, виждаме големи сходства между мексиканеца и българина, начина им на живот, хумора им, вкусовете им… и мислим, че химията ще се получи J

Кой се грижи за менюто ви и как е съставено то?

Изцяло и единствено ние се грижим за менюто и взимаме отношение по всеки един процес, като разбира се, имаме подкрепата на няколко опитни готвачи, които ще поемат практическото изпълнение. Рецептите са наши, като черпим идеи от многобройни вдъхновения от мексиканската кулинарна сцена. Тази кухня е изградена върху много специфични продукти, които ние внасяме от Мексико, за да сме максимално близо до класическите вкусове. Държим да подчертаем – нямаме нищо общо със силно застъпената Текс-Мекс кухня. В последно време доста прогресивни шеф-готвачи се опитват да отведат мексиканската кухня на доста по-висок левъл, защото доскоро тя беше много подценявана. Ние също ще се опитаме да подкрепим това течение и да покажем на хората, че мексиканската храна не е просто евтин стрийт фууд. Постарали сме се да съберем в едно обрано меню целия спектър от емблематични мекс ястия с лек туист от наша страна.

DSCF3450
DSCF3449

Разкажете за питиетата.

Оптималния микс целим пак – вина, бири, текила и мезкали, няколко алкохолни и безалкохолни коктейла. Коктейлите са на база текила като освен класическите маргарити, ще имаме БГ фюжън с ракия, а Блъди Мери-то ще е Блъди Мария. Виненият лист е подбрана БГ селекция от малки производители, плюс чилийско присъствие. За софт консумация ще осигурим страхотни домашно приготвени лимонади – агаве или фъстъчена, както и прословутата хорчата с кокос, която препоръчваме. И да не пропуснем – кафето също ще е с мексиканска нотка!

Кое ви е любимото нещо в менюто?

Цялото е съставено от любими наши неща.

Кое е най-интересното и екзотично ястие от менюто?

Предполагаме, че на публиката ще й е най-интересно нашето севиче, което поднасяме върху тостади и има фантастичен свеж вкус, както и моле поблано такосите. Моле е най-емблематичният традиционен мексикански сос с изключително комплексен вкус, благодарение на многобройните му съставки, основна от които е шоколадът. Сервира се с птиче месо, което в нашия случай е пуешко.

DSCF3437
DSCF3433

Какво е хубаво да знаем за мексиканската кухня?

Основната особеност е в царевичните тортии или по-точно процесът на обработката им – т.нар. никстамализация, която ги превръща в изключително алкална и лесна за усвояване храна. Накратко, това става така: царевичните зърна се киснат и „сготвят“ в лайм, измиват се и се стриват. Продуктът от този процес се нарича никстамал или маса, от която се правят тортиите. Другото интересно в мекс кухнята е, че чушките се използват не заради тяхната лютост, а за вкус. При нас всички салси са уникални миксове от различни мексикански чушки, подправки и други продукти. Разбира се, че са люти, но преди всичко са вкусни. Месата ни са бавно готвени, бавно мариновани и овкусени със специфични подправки като ачиоте и листа от авокадо. Чипсът също го правим in house от специални тортии за пържене. Другите тайни ще ги споделим на място.

Какво да очакваме от ТАКОТЕКА в близко бъдеще?

Съвсем скоро ще имаме и обедно меню с неща, които ги няма в стандартното – буритоси, енчилади, чилита, мексиканско шкембе, хуевос ранчерос и т.н. Ще имаме и брънчове уикендите – пак със спешъл селекция от засищащи гозби. Планираме азиатски вечери, тъй като Мексико feat. Азия е една изключително вкусна и интересна колаборация. Ще каним гост-готвачи, диджеи и всякакви любими хора, с които да си партнираме в яки ивенти. Taco Tuesday ще се празнува всяка седмица с различни Specials. И така… Няма да е скучно в никой момент! 

DSCF3435
DSCF3439