Лятото може и да си е отишло, но топлата есен ни дава още малко възможност за сладоледени изкушения. Може би си попадал на Савина покрай Gelateria Naturale и MasterChef или новото й начинание Savini, което вече отвори вратите и на втората си локация, този път до Южния парк. Там ни очакват специални гурме сладоледени десерти с изненадващи съставки и необикновен вкус.

IMG_5844_
IMG_5841_

Савина и Владислав имат доста романтична история и спокойно можем да кажем, че сладоледът ги събира, запознавайки се в Gelateria Naturale. Сега и двамата са минали множество курсове и обучения и заедно бъркат джелато и пътуват в търсене на нови интересни вкусове. Самоопределят се като стартъп за сладолед, а не като бизнес, защото започват без много очаквания, но с хъс и ентусиазъм да правят това, което обичат. Решават да не правят никакъв компромис със суровините и машините, които използват, да намират най-добрите органични и натурални продукти за едни наистина чисти сладоледи.

IMG_5814_

В джелатото на Savini няма стабилизатори и емулгатори и откровено споделят, че не претендират да имат най-добрата и гладка структура на сладоледа, именно защото не ползват химия, а истински продукти. Докато в сладкарството често се използват по-евтини варианти, тук няма изкуствени ароматизатори, а бурбонска ванилия, няма и растителна мазнина, а само качествена животинска сметана и мляко. Не работят с готови бази и прахчета, а всичко се прави на ръка и се започва от нулата, използвайки качествени продукти и стараейки се да запазят техните ценни вкусове. Това им позволява и голяма свобода в разработването на различни варианти и могат да експериентират със сорбе от домат, машерка и моцарела или сладолед от пармезан. Доста интересни, но все още твърде иновативни за българския вкус.

IMG_5802_

Поддържат няколко любими по-класически вкусове всеки ден като френски шоколад и сметана, често можете да намерите сорбета и поне един веган вариант. В зависимост от сезона можете да опитате джелато с вкус на лавандула, орех, круша или тиква. Предложенията често са вдъхновени от пътешествията на Савина и Влади, събирайки истории, аромати и вкусове, за да ни донесат частичка от емоцията на тези места. Вкусът „пардулас” например е типичен за остров Сардиния. В Savini го приготвят с прясна овча рикота, която доставят директно от там, био мляко, шафран и портокалов цвят. Получава се лек и кремообразен вкус с балансирана сладост, който клиентите много харесват. Откриват тази идея докато обикалят ферми и мандри в Сардиния, където в едно село срещат впечатляващ местен джелатиер.

Новата джелатерия се появява точно до Южния парк, защото искат да е удобно до парка, така че родителите с деца да имат здравословна алтернатива на масовия сладолед. Заведението има отворено пространство, където можете да наблюдавате какво се случва зад кулисите и понякога как се прави джелатото. Черешката на тортата (или в този случай на сладоледа) е цяла витрина с гурме предложения на клечка и под формата на сладоледени бонбони и десерти, които можете да откриете само тук. Сладоледите на клечка тук имат съвсем различен вид и съставки и могат всеки път да те изненадат. За тях са необходими много процеси и занаятчийска работа, която отнема време и търпение. Нашият избор е сорбе от матча с лайм, залято с бял шоколад с цвекло и морска сол. Изкушаваме се и с огромен сладоледен трюфел с джандуя, който ще привлече интереса на всеки пристрастен към шоколада.

IMG_5768_

Предпочитат да работят с други занаятчии и малки производители. Избират най-добрия шамфъстък от Сицилия, а биволското мляко намират в малко стопанство в село до Ихтиман. Фунийките пък идват в два варианта обикновени от твърда пшеница и зехтин и безглутенови. Доставят ги от най-старата чалдерия в Италия – специално място за производство само на вафлени фунийки. За любителите на шоколада има и друга добра новина – използват Valrhona. Този шоколад е знак за супер качество и с него работят най-големите сладкари и всички Michelin ресторанти. Супер гурме, което повечето джелатерии не си позволяват. И двамата са категорични, че в хранителната сфера в България има много какво да се желае и се стараят работата им да има и образователен характер. „Мечтата ми е да се промени хранителната култура в България. Това разбира се не става от днес за утре и е един дълъг процес. Идеята ми е да се говори много повече за това, защото има липса на знание, както при избора на крайния потребител, така и при производството на храната. Ако търсенето се промени, пазарът ще се промени и храните в супермаркетите ще се променят.” споделя Савина и издава, че скоро планира курсове по темата.

IMG_5835_

Savini South Park се намира на ул. Ярослав Вешин 63. Можете да посетите и локацията им на ул. Сан Стефано 9. И двете са с работно време от понеделник до неделя от 12.00 ч. до 19.00 ч.