_RGG6040

Satsanga е семеен ресторант, който след няколко години в Бургас се мести в София, за да даде алтернативни решения на нарастващото търсене на вегетариански и веган опции за бърз обяд или вечеря навън. Димитър и Ваня обожават добрата храна и ресторантът е отражение на пътуванията и интересите им. Димитър е живял в Бразилия, Ирландия, Дубай и Индия, затова и концепцията се основава именно на интернационални предложения с модерен привкус в уютна атмосфера. Индийската храна и култура явно оставят най-трайна следа, тъй като менюто в Satsanga е предимно вдъхновено от тях. Ваня споделя, че индийската храна е толкова ароматна и наситена с вкусове, че веднъж започнеш ли да се храниш с нея, другите неща не са ти толкова вкусни. Освен това тяхната храна е много балансирана като основните хранителни групи винаги присъстват в чинията. А как ще подредиш чинията си зависи изцяло от теб – ресторантът е на базата на бюфет, където сам избираш кои от ястията искаш да комбинираш и опиташ. Всеки ден менюто е различно като можеш да опиташ вариации на любимата индийска леща, зеленчуково къри или пък къри с нахут или боб мунг, традиционен басмати ориз, който върви като гарнитура към почти всичко, свежи салати и авторски десерти

Макар ресторантът да се води вегетариански, всъщност 90 % от предложенията са веган и се опитват да намират алтернатива на възможно най-много от млечните продукти. Индийската кухня, например, не винаги го позволява, тъй като сиренето и пречистеното масло гхи са на почит. Разказват ни, че в Бургас са имали доста клиенти индийци и най-приятната обратна връзка е, когато им казват, че храната е все едно приготвена от майките им у дома в Индия. Разбира се, ястията тук са доста адаптирани към българските клиенти и далеч не са толкова пикантни. Стараят се вкусът да се запази еднакъв, така че всеки път когато се връщаш да можеш да се насладиш на също толкова добра прясно приготвена храна. Скоро чакат индийски готвач от Делхи, който работи във фюжън ресторант там. Изкушават ни още с индийска закуска, която също ще започнат да предлагат. Разказвайки ни в детайли за оризовите палачинки и закуски със сочни плънки, вече нямаме търпение, защото бързо ни потекоха лигите. Чакаме още тайландски и индийски бургери, които скоро ще се появят в менюто.

Satsanga  означава събиране често със спиритуална тематика или както Ваня го определя „раздумка или седянка с приятели“. А вкусната храна и уюта на новооткрития ресторант е чудесна причина да доведеш приятели на обяд и сладки разговори.

_RGG6055

 

Satsanga се намира на ул. Бенковски 8 и работи всеки ден от 08:00ч. до 22:00ч.