IMG_9969_

Историята на Ги Киринен, който стои зад новото място в София, е почти толкова вълнуваща, колкото и храната, която се предлага там. Влюбва се в рамена по време на стаж в Киото, където по стечение на обстоятелствата това е първото ястие, което опитва. Още по-случайна е срещата с българския му партньор, който впечатлен от веригата в Белгия, го кани да създадат ресторант и в София.

Раменът е едно от най-популярните ястия в Япония и се оказва, че японците го ядат по всяко време на деня, не само за обяд или вечеря, а дори и като лекарство против махмурлук. Това обаче далеч не прави рамена бърза или нездравословна храна. Философията на Umamido е семпла: бавна храна, поднесена бързо и приготвена с много търпение и любов. Макар ястието да става на момента и да няма нужда да чакате, приготвянето на съставките отнема време, внимание и грижлива подготовка.

Основната съставка в традиционния рамен е домашният бульон, който в Umamido се приготвя от 12 до 48 часа. Представлява цял ритуал – овкусяването става по стари японски рецепти и се готви бавно, поемайки най-доброто от хранителните качества на месото.

_MG_9934_

Освен бульона, всеки рамен включва пшенични нудъли, хрупкави зеленчуци, соеви кълнове и рохко сварено яйце за финал. В зависимост от въображението на готвача, ястието може да включва най-различни съставки, от по-традиционни като тофу и тънко нарязани филийки свинско месо, до омар и дори телешки мозък за по-авантюристичните клиенти. Засега вариантите в новата локация в София са по-традиционни. Менюто е кратко и фокусиращо се върху това, което правят най-добре – рамен. Има няколко варианта със свински бульон, както и вегетариански, приготвен с бульон от мизо и тофу. Любителите на пикантна храна пък могат да си изберат пикантен мизо рамен. Традиционните за азиатската кухня кимчи, водорасли уакаме, соеви кълнове и едамаме естествено допълват основното меню.

Umamido се очертава като задължителна спирка, когато ни се прииска екзотична, но топла и засищаща храна в студените дни.

Намира се на ул. Стефан Караджа 12Б с работно време от 12 до 22 часа.