DSCF3085
DSCF3096

Миналият четвъртък старата къща от 1877-ма година отваря врати с първото си събитие – фотографската изложба „Сънувам“ на Йохана Траянова. Проектът й се превръща в причина за стартирането на галерията, тъй като двамата собственици Стефан Огнянов и Марин Маринов отдавна имат идея да използват къщата с културна цел. Сами се шегуват, че „сънят пробуди къщата.“ Фотографиите, снимани на различни места в България, разказват за едно пътуване, част от нечий сън. Нямат никаква допълнителна обработка, а дългата експозиция за Йохана е „все едно рисуваш с апарата.“ След като вижда резултатите, те много й напомнят на момента, в който се събуждаш и се опитваш да си спомниш какво си сънувал, но някак споменът все се изплъзва. Изложбата е подкрепена със светлинни инсталации с помощта на Митко Тенев и музика от Деян Цвятков, също е част от екипа на галерията. Меките светещи облачета са направени от памук и пух, който всъщност се използва за пълнеж на плюшени играчки.

Екипът на Място 167 се състои от група млади ентусиасти с разнородни умения и бекграунд. Стефан е правист по образование и водач на Sofia Free Tour, Марин и Йохана са фотографи, Вирджиния е продуцент, Стела е куратор и също така е част от екипа и на World of Co, а Деян е актьор, режисьор и музикант със собствена банда The Gentleman. Обединяват се с общатата идея да предоставят възможност на неутвърдени артисти да се изявят. Силно вярват, че културата в България трявба да се развива и да има сцена за нови свежи идеи. Надяват се пространството да се издържа от спонсори, за да може повече млади хора да могат да представят проектите си, а самите те са винаги готови да помогнат с построяването и курирането им. В близките им планове влизат участието на галерията в Water Tower Art Fest, а в края на юни очакваме закриващата изложба на организацията за творчески резиденции World of Co. За напред имат амбиции и да излязат извън предела на София, защото не само столицата ни се нуждае от култура.

DSCF3088

Място 167 се намира на ул. Георги С. Раковски номер 167. Можете да видите „Сънувам“ до 10-ти юни от сряда до събота от 18 до 22 часа и в неделя между 12 и 16 часа.