Идеята

Идеята за “Космос” се ражда в главата на Николай по време на медитация. Космосът е нещото, което истински го кефи и иска да предаде това усещане и на другите. След “Ракета ракия бар” и “Спутник”, целта и на “Космос” е да експериментира с българската кухня и това как българите ще се чувстват в подобно място. Авторите му предлагат меню, интериор и музика, които да осигурят пълно задоволяване на сетивата. Или с други думи, предлагат ни изживяване.

DSCF4783

“Главният сладкар е Алекс Иванчев, а главният готвач – Георги Бойковски, тотален БГ гангстер. Супер готин тип.”

Менюто

С храната е същата работа. Български неща, представени по модерен начин. Примерно миш-маш с пяна от яйца или шопска салата със сирене на сняг. Продуктите са български. Идеята е да ни се предложи тероарно готвене, т.е. продуктите да са от района. Това ще е базата, над която ще се надгражда с техники като азиатска или испанска например. Продуктите се доставят само от български ферми, затова и цените в “Космос” са малко по-високи. При коктейлите също се работи с много български продукти. До голяма степен те са свързани с храната, а резултатът е някаква космическа магия. Менюто не е голямо и ще бъде сезонно, а целта му е да покаже какво може да стане с българската храна.

DSCF4773

Интериорът

“Космос” ще се опита да ни изкара от комфортната ни зона. Въпреки че почеркът на Funkt се усеща още през витрината, интериорът е нов и сътворен специално за мястото. Кубчетата са основен елемент на дизайна, включително представени в 2D вариант, запълнен с одеяла. В заведението има внедрени 350 родопски одеяла.

DSCF4758

Има одеяла на 80 години. Сложил съм и бебешкото ми одеяло. Иска ми се да има български елементи, които да акумулират енергията на мястото. В “Спутник” избрахме това да са килими, тук са одеяла.

DSCF4796
DSCF4795
DSCF4772
DSCF4771

Музиката

Тим от Fusion Embassy се грижи за музиката. Както във всичко по-рано, българският елемент не е пропуснат и тук. Звуците ще бъдат типично български, примесени с дъбстеп, хаус и т.н.

Изживяването

За да е абсолютно пълноценно изживяването, основният фактор според Николай е персоналът, затова той му обръща огромно внимание. Взел е всички възможни мерки хората му да бъдат безкрайно мотивирани и да работя с кеф и за кеф.

Космос” има 120 места, а вечер ще се преобразува в бар с по-силна музика и по-слабо осветление. Намира се на ул. Лавеле 19 и те очаква всеки ден от 11 до към 2.