_MG_1230_

Всичко, което излиза от фурните там, е приготвено с домашен квас и освен страхотния вкус това, което отличава хлябовете в пекарната, е специалният процес на ферментация. Тестото за всеки хляб престоява поне 24 часа, благодарение на което се запазват най-добрите хранителни свойства и се осигуряват полезни за здравето ни бактерии. Оказва се, че съществуват различни видове квас, според брашното и дори плодови – с ананас или малини.

Работили във водещи български медии, Станислава и Стефка намират обща страст в приготвянето на хляб и доказват, че влагайки цялата си любов и желание в създаването на нещо, то със сигурност носи положителни емоции на теб и околните. Двете изкарват курсове при майстори пекари както тук, така и извън България. Този декември отварят собствена пекарна, където освен хляба, можете да опитате и от здравословните им торти и браунита в комбинация с чаша ароматно кафе от любимото Chucky’s.

_MG_1192_

Всеки ден можете да намерите няколко вида току-що изпечен хляб, сред които селски с маслини или орехи, пшенично-ръжен, с лимец, както и багети. В събота ни изкушават нетрадиционни рецепти като хляб със смокини и лешници, със сушени сливи и кардамон и апетитно розов с цвекло.

Вдъхновението за вкусния десертен хляб пък идва от далечна Швеция, където Станислава кара специализация. Бърза да ни подскаже, че прясното хлебче с плодове перфектно си подхожда с малко масло за здравословна закуска. Всяка използвана съставка е внимателно подбрана и без компромис в качеството и вкуса – от брашното до сушените плодове.

 

Макар и малко рано, нямаме търпение да дойде Великден, защото вече знаем къде можем да намерим страхотен козунак с квас.

_MG_1169_

Хляб & Soul се намира на ул. Порто Лагос 1 с работно време от 8.30 до 19 ч. през седмицата, от 10 до 18 ч. в събота и почивен ден в неделя.