След многобройните интересни проекти, с които ни информират, изненадват и провокират през последните години, създателите на Студио Комплект, Creative Shower и Мetta събират всичките си умения и опит в общ проект под формата на пространство с фокус върху дизайна във всичките му измерения. Определят Generator като “място за срещи, за съдържание и иницииране на проекти”. Основната цел е не само да представят добри примери от сферата на дизайна, но и да подпомагат реализирането на нови идеи и решения чрез експерименти и методите на дизайн мисленето с цел предизвикване на социална промяна. Искат да покажат колко широк обхват има дизайнът, а с помощта на правилната модерация от страна на екипа да се стигне до иновации и развитие.

VHG_4086

Пространството е по архитектурен проект на Ива Платиканова и е изключително функционално както за лекции, така и за различни работилници, изложби и конференции. Тъй като една от целите им е да подкрепят местната дизайн общност, избират български студиа, дизайнери и продукти като DontDIY, Склада и Елиа Недков, Funkt, Cactus lab и боите Escreo за изработването на част от интериора, който включва индустриален бар и лампи, лесно трансформиращи се маси и мебели на колелца.дъхновен от близките си партньори Puzl CowOrking, eкипът на Generator избира бизнес център Витоша за свой дом заради потенциала да се създаде естествена екосистема на територията му.

Макар Generator да не е co-working място, той е отворен за тези от вас, които искат да поработят за ден-два във вдъхновяваща среда и спокойна атмосфера, като за условията и символичната цена можете да попитате усмихнатия им екип. Ако пък просто искате да минете и да разгледате – пътуващата библиотека Design Bookery вероятно ще ви заинтригува. Тя също намира подслон тук в специално създаден удобен кът за четене. Тъй като Generator ще бъде дом на различни изложби, още от началото стартират с представяне на дипломната работа на Мила Чорбаджиева, продуктов дизайнер, завършил Академията по дизайн в Айндховен.

Още с отварянето си новият дизайн център започва с динамична програма, наситена с много интересни събития. На 15 юли ще се състои форумът на международната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How/Show-How, който за втора поредна година ще събере български и международни лектори. Този път дискусията е на тема ReSource с фокус върху материала и неговата различна употреба. Сред лекторите са българо-холандското дуо ODD MATTER, както и кураторът и творчески консултант Каролин Щраус.

VHG_4027

Само три дни по-късно ни очаква първото събитие от серията Design is – лекции с чуждестранни дизайнери, които са истински специалисти в своята област. Daniel Charny, куратор и теоретик от Лондон, ще ни върне обратно към занаята, ръчната работа и запазването на стойностните предмети, но чрез нови технологии.

Generator се намира на бул. Черни Връх 47 в сградата на Бизнес Център Витоша.