Затова нямаше как да пропуснем VW е-picnic-а, който миналата неделя бе позициониран на ул. Княз Александър I като част от програмата на „София диша“. И защото знаем, че се готвиш да попиташ какво прави автомобилен бранд на градски фестивал в чест на чистия въздух и липсата на изгорели газове, веднага разясняваме, че на събитието Volkswagen представи новия си e-up! – една от може би най-компактните иновации на марката. С мощния си електромотор и невъзможното си ускорение от 4,9 сек. от 0 до 60 км, той впечатлява не само водачите си, но и околната среда. е-up! буквално остави зелена диря в София от истинска трева, върху която десетки хора успяха да се почерпят със здравословна храна и да релаксират сред паветата.

DSCF9037

Малкият електрически up! е по-голям от всяка статистика! Литиево-йонната батерия с капацитет 18,7 кВтч, интегрирана в подовата конструкция на автомобила, може да се дозарежда по време на шофиране или при намаляване на скоростта. Помниш, когато първите мобилни телефони бяха като тухли, нали? Е, представи сега, че това чака и батериите на електромобилите – след някоя и друга година батерията ще стане толкова малка, че ще може да я подменяш цялата на „бензиностанциите”.

Засега с e-up! можеш да изминеш 160 км само на ток с 0 г/км емисии CO2, което статистически погледнато ти е напълно достатъчно за около 97% от всички ежедневни пътувания с пробег от 150 км. Друг е въпросът, че приблизително 78% от ежедневно пропътуваните разстояния са дори по-кратки от 50 км. Средният разход на електроенергия е 11,7 кВтч, което прави новия e-up! най-икономичният чисто електрически автомобил в момента.

DSCF9045

В момента имаш няколко възможности за зареждане на батерията с електричество. Изключително лесно това се случва на всеки 230-волтов контакт (шуко) с мощност 2,3 кВт и време на зареждане 7-9 часа. Времето за зареждане може да се намали до 4-6 часа, когато използвате инсталиран Wallbox с мощност 3,6 кВт – такива в момента се инсталират по моловете и общинските площи. Комбинираната система за зареждане CCS предоставя възможността за зареждане от прав и променлив ток. По този начин ще можеш да “напълниш” на повечето станции.

e-up! разполага със система Car-Net e-Remote, с която можеш да управляваш много функции на автомобила лесно и от разстояние като зареждане на батерия и дори дистанционно паркиране!

DSCF9047

 

Следващата неделя можеш да видиш и другия електрически автомобил на Volkswagen – е-Golf. Заповядай на „София диша“ на 28 август, този път на бул. Ал. Стамболийски – пространството от пл. Св. Неделя до бул. Христо Ботев, като можеш да резервираш пикник тревата и почерпката за своята компания на https://www.facebook.com/VW.Bulgaria/

DSCF9040

 

Но вълнуващите новости на Volkswagen не спират до тук. Януари очакваме да се появи и най- новото поколение Golf, където електрическата модификация e-Golf ще хвърчи на цели 300 км и ще се слави и като най-икономичния е-автомобил в своя клас с консумация на енергия от само 12,7 кВтч на 100 км пробег и цели три нива на рекуперация – способността на автомобила да се самозарежда по наклон. Да, електрическите автомобили не са евтини, като всяка нова технология. Но изчисленията показват, че за период от 4 години спестените средства от гориво, данък, обслужване на масло, накладки и др. са над 10 000 лв

DSCF9051

 

Ако все още не си впечатлен, изчакай януари да видиш дизайна на новия e-Golf и съвсем ще ти се завърти главата.