Излизаме от града с Under The Line Travel Map – един различен пътеводител, в който съвместно с Dacia, събираме няколко маршрута из България. Фокусът е върху красиви, лесно достъпни локации, алтернативен еко туризъм, успокояващи природни гледки и нетрадиционни изненадващи места, заедно с вдъхновяващите хора, които стоят зад тях.

Цялата книжка излиза в печат през септември и ще можете да намерите на ключови места в София. А дотогава, ако нямате време да стигнете до морето, първият ни маршрут е съвсем близо до София и е подходящ за лежерен уикенд, в който да се изгубите в малките селца около Велинград. Точно навреме за ежегодния пикник на Dacia, който тази година се провежда на прекрасната поляна пред параклиса Свети Илия в село Равногор. Юбилейното му 10то издание е тази събота от 11ч. до 17 ч., а слънчевия уикенд можете да използвате, за да разгледате околността и да откриете нови места, позабравени занаяти и интресни истории.

Cob Camp
с. Дъбравите 

_RGG2236

Скрит в края на село Дъбравите, Cob Camp е чаровно място, което те посреща с прекрасни природни гледки, тиха джаз музика, винтидж интериор и безкрайно спокойствие. Повече от къща за гости и далеч от традиционната идея за къмпинг, тук можете да наемете военен фургон с рустикален интериор през лятото или да се настаните в сламена къща, а приятелската атмосфера, вкусната домашна храна и лежерният уют ще ви накарат да се чувствате като на гости на близък приятел. Уповавайки се на концепцията за алтернативен еко туризъм и строителство само с естествени материали, Cob Camp събира и сближава хора с приключенски дух и интерес към изкуството.

_RGG2248
_RGG2261

Pura Vida Organic Farm

с. Аканджиево

_RGG2283

Кристиан и Валентина Василеви се запознават в Ню Йорк, докато работят в сферата на модата. Динамичността и космополитността на града обаче ги изморяват и решават, че искат да създадат семейството си и да отгледат децата си в друго ежедневие с различни ценности. Затова се връщат в родното село на Валентина, където стартират семейна биоферма и отглеждат чисти сезонни зеленчуци и плодове без химически препарати и торове. Чудесен начин да прекарате уикенда далеч от града, помагайки им с работата и учейки се как сами да създавате храната си, а и винаги може да се отбиете по път, за да си купите свежи зеленчуци и плодове.

Килимите

гр. Костандово    

_RGG2716

Килимарският цех в Костандово може да е истинско откритие за нас и скрито съкровище за всеки минаващ през региона, но кралското семейство на Англия от години поръчва килими именно оттук. Това, което правят, не може да бъде разглеждано само като килим. Сложността на шарките, цветовете и ръчният труд, който отнема месеци за едно изделие, превръщат килима в истинско произведение на изкуството. Най-голямата им гордост лежи в лятната резиденция на кралица Виктория. По него работят 26 тъкачки в продължение на 8 месеца. Сръчните местни жени и предприемчивият собственик на цеха ще ви посрещнат с усмивка, а автентичността на занаята и цветната атмосфера със сигурност ще ви развълнуват и ще отнесете доста интересни истории със себе си.

Язовир Батак и язовир Въча

_RGG2574

Докато сте в района си струва да се отбиете до някои от язовирите наоколо като Батак, където можете да си вземете лодка и да ловите риба или пък да яздите кон в красивите зелени местности наоколо. Не пропускайте и приказния язовир Въча, обграден от хълмчета от всичките си страни и интересните плаващи къщи за гости, предлагащи истинско уединение. 

_RGG2351

Попсоколовата къща

гр. Брацигово

_RGG2548

Освен автентична възрожденска къща за гости, в която можеш да се върнеш назад във времето и да усетиш българския дух, Попсоколовата къща крие и ресторант с традиционна домашна храна. Кокетното градче Брацигово си заслужава кратка разходка, преди да се потопите в дегустиране на местната кухня. Зимата къщата работи само с предварителна заявка, а лятото има уютна и прохладна градина.

Пазара в Юндола

_RGG2346

Една от най-сладките спирки по път e, когато видиш крайпътна сергия с местни деликатеси. Още по-хубаво е, когато е цяло пазарче с всевъзможни сладка, мед, чайове, билки, домашен кашкавал и сирене, а бабите от селото чаровно те приканваш да опиташ от всичко.

Параклис Свети Илия

с. Равногор

_RGG2502

Малкото планинско село е известно с чистия си въздух. Всъщност, най-чистият въздух на Балканите, според НАСА. Древният каменен параклис Свети Илия, разположен на ниско хълмче в източния край на селото, предлага невероятна гледка към красивите Родопи. Наблизо можете да посетите живописната защитена местност Атолука, Фотинските водопади и Тракийските могили, чиито съкровища, показвани в Лувъра, са гордостта на местните.