Идеята на Cactus Lab е да предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-здравословна и красива среда чрез лесни за отглеждане растения. Фокусът е върху кактуси, сукуленти и въздушни растения, защото не изискват много време и внимание, но ни даряват с много полезни качества подобряват качеството на въздуха, намаляват стреса, абсорбират шумове и помагат за продуктивността.

В момента Cactus Lab функционира в няколко посоки – онлайн магазин, където можете да намерите растения и аксесоари за тях, услуга за персонално озеленяване на градски пространства, лимитирани колекции интериорни продукти, създадени съвместно с български артисти, както и събития и уъркшопи, които подпомагат връзката на градския човек с растенията и ни учат как да се грижим за тях.

cover

На 15 ноември в мултифункционалното пространство на Generator предстои второто събитие от поредицата #botanicaldesignevents. Растения у дома представя продуктов дизайн, вдъхновен от растенията и създаден в колаборация с български артисти и брандове за едно перфектно допълнение към всеки модерен дом. Нуша, основателят на Cactus Lab, с неизчерпаема енергия и идеи, ни разказва за съвместната работа върху най-новия им дизайн проект, а Милко Дюлгеров, Voltage Studio и Георги Петков споделят повече за работния процес и вдъхновението си за продуктите.

Здравей, Нуша! Как избираш артистите, които стават част от семейството на Cactus Lab?
Събира ни основно мисията да създаваме нещо ръчно, уникално, българско, което да направи растенията естествена част от интериора на домовете, офисите ни и други градски пространства. Радвам се, че имаме възможността да работим с толкова талантливи млади хора, да разказваме за занаята им, продуктите им, създадени с внимание и любов към детайла. Вълнуващо е, когато виждаме на бял свят продукти, които са били проекция на наша обща идея. Истината е, че нашият стремеж е общ – да развиваме средата, да показваме потенциала на различните материали, да разказваме историите зад продуктите. Може би това ни провокира да работим заедно.

Като част от тази наша дейност се роди и поредицата BY HAND, където с кратки филмчета представяме творческия свят на артистите, разкриваме магията на ръчната изработка като открехваме вратата на ателиетата им за по-широка аудитория.

По какъв начин преминава колаборацията между вас?

За нас е много важно да се усетим като единомислещи от самото начало, някак да се познаем един друг като партньор. Вярвам, че това създава дълготрайни отношения, от които ще излизат много ценни неща. Екипът ни се опитва да дава посоката на съвместната ни работа по даден продукт с оглед на неговата функционалност, форма, но се радваме, че творческият избор и дизайнът остават дело на самите артисти. Искаме да запазим и представим тяхната идентичност с нов прочит, в контекста на мястото на растенията около нас. Силно се надявам, че ги провокираме да преминават на други честоти, работейки с любимия си материал.

Как да направим градската среда и живота в града по-приятни и зелени?

Първо трябва да осъзнаем значението им за качеството ни на живот, за нивата на удовлетвореност, спокойствие и баланс. Живеем бързо, динамично, стресирано, особено в по-големите градове и все по-рядко имаме време да се наслаждаваме на природата около нас, да създаваме уют около себе си. Когато изследвахме средата, анкетирахме много хора и се оказа, че основните причини да нямат растения в дома или офиса си е, че нямат време и/или знания как да се грижат за тях или пък са с лош опит от миналото. Така поехме по един път, който въвлича градския човек в приключението да преоткрие връзката си с растенията, но по неговите правила – с такива, които няма да му изискват много време и грижи.

P1013877

AXIL

Стойка за въздушни растения от дърво и мед. Индустриален дизайн, вдъхновен от елементи в градската среда и деликатно закачащ растенията у дома.

АВТОР: Милко Дюлгеров
МАТЕРИАЛ: мед, дърво
ИЗРАБОТКА: РЪЧНА

_MG_6250

Разкажете ни повече за съвместния проект с Cactus Lab и какво беше вдъхновението зад продукта?

Работата с Cactus Lab винаги е приятна, а и изпитвам голямо удоволствие от работата с амбициозни хора. Лесно е, когато не е нужно да убеждаваш някого, че има нужда от нещо, а имате общи цели за постигане. Когато човек го знае, то просто се случва. 

 

Всеки продукт има собствена история и естетика. В какъв дом и сред какви хора си представяте своя дизайн?

Растения трябва да има във всеки дом. Стойностен продукт, който да ги допълва, е задължителен. Всички се храним, затова трябва да имаме вилици и лъжици. Всички дишаме, затова трябва да имаме растения.

 

Кое е най-ценното в колаборацията с други артисти и брандове?
Най-ценното за мен е това, че опознаваш себе си, своята идентичност. Разбираш границите си и това не може да се случи в изолирани случаи и ситуации. 

P1013898

UP
Триъгълна вертикална стойка за растения, която може да се комбинира в различни форми.

АВТОР: Voltage studio
МАТЕРИАЛ: СТОМАНА
ИЗРАБОТКА: РЪЧНА

_MG_6337

Разкажете ни повече за съвместния проект с Cactus Lab?

Винаги сме харесвали проекта Cactus Lab, още откакто се появи на бял свят. Радваме се да бъдем част от тяхната кауза и от артистите, с които работят.

 

Всеки продукт има собствена история и естетика. В какъв дом и сред какви хора си представяте своя дизайн?

Този дизайн е семпъл и изчистен, така че би изглеждал добре в различни ситуации. Винаги е приятно да имаш нещо зелено вкъщи и се надяваме начинът, по който го поднасяме, да допадне на много и различни хора.

 

Кое е най-ценното в колаборацията с други артисти и брандове?

Най-ценен е опитът, който получаваш, както и контактите с хората. Всеки си има собствена пътечка и е страхотно, когато се преплетат. Пък и според нас е важно българските артисти да се подкрепят.

P1013856

NIDO

Керамична настолна лампа, вдъхновена от формите на кактуса и заключила светлината в бодлите си.

АВТОР: Георги Петков
МАТЕРИАЛ: ГЛИНА
ИЗРАБОТКА: РЪЧНА

_MG_6375

Разкажете ни повече за съвместния проект с Cactus Lab?

Вдъхновяващо е да работиш с хора с вкус, който пасва на твоя. Хора, които имат усет към детайла и истинските неща.

Всеки продукт има собствена история и естетика. В какъв дом и сред какви хора си

представяте своя дизайн?

Опитвам се да правя дизайн не за определено пространство, а той да пресъздава моята фантазия и мисли.

 

Кое е най-ценното в колаборацията с други артисти и брандове?

Работата с други артисти и брандове ми дава вдъхновение.