Бургери. Крехки, сочни и ароматни. От 2012-а насам, постоянно изскача по един нов бургер джойнт със заявката за най-добрия телешки стек в града. Въпреки нарастващия тренд в местата, които предлагат мекици, пържени филийки или бъркани яйца с бекон, култът към бургера остава необясним феномен. София постепенно се отдалечава от замразените храни и полуфабрикати, следвайки добрия пример на градовете като Лондон, Берлин и Дъблин. Да, бургер вече не е мръсна дума. Ако през 90-те мейнстрийм веригите за бързо хранене ни примамваха с бонус играчки, то днес ни привличат независимите места, които не правят компромиси с автентичния произход на месото и продуктите. Бургеризацията е тук, готова да измести дори най-заклетите дюнер кебап майстори. Продължаваме нашето търсене на най-добрия бургер в София, като днес ще те запознаем с още 3 места, които рязко ще повдигнат хормона на щастието в твоята чиния.

smuglersdinner
vg__2194

SMUGGLER’S DINER

Павел Атанасов, собственик 

SMUGGLER’S BURGER

Телешко месо, бекон, чедър, зелена салата, сушени домати, карамелизиран лук, сос BBQ, ретро горчица

Христо Белчев крие един носталгичен участък от времето на американския суинг и рокабили. Тази машина на времето се нарича Smuggler’s diner, а за мащабите на София това си е квантов скок към гурме бургерите и любителите на винтидж културата. Собственикът на дайнъра Павел Атанасов успя да запали София по суинг партитата и за по-малко от 10 години канонизира брилянтинените прически и хитовете на Бъди Холи. В този смисъл, Smuggler’s diner e естественото продължение на Smuggler’s Collective, защото културата е храна и храната е култура. Smuggler’s Burger e интерпретация на класическия Cheese & Bacon, но ще те впечатли с крехкия микс на австралийски блек ангъс и прясно българско телешко. Препоръчваме този шедьовър на джентълмените с добри обноски и момичетата с панделки в косите. Или пък на онези, които винаги са бленували да закусят в дайнъра от “Криминале”.

vg__2241
streetchefs

STREET CHEFS

Димитър Добрев и Петко Цочев, собственици 

 

CHEFS BURGER

Бриош питка, 100% телешки бъргър, разтопен английски чедър, хрупкав бекон, халапеньо, карамелизиран лук, айсберг, Chefs сос

Ако “Витошка” е за минувачи, които не знаят как да консумират града, то Ангел Кънчев се превърна в улицата на хората с категоричен кулинарен избор. В тази пресечка на вкусове, паркира и първият стационарен food truck, който обещава да модернизира уличното хранене. Уличното хранене вече не представлява хотдози с неясен произход, а гурме храна, достъпна за всеки. Продуктите на Street Chefs са свежи и пресни, но най-твърдият ни аргумент в подкрепа на уличното хранене остава социалният ефект – несравнимото усещане за общност, което собствениците Димитър и Петко успяват да доставят на хората. Препоръчваме техния емблематичен Chefs Burger на пикантните авантюристи и на майсторите по завързване на нови контакти.

baraka
vg__2275

BARACCA 

Огнян Милчев, управител

 

СВИНСКИ БУРГЕР

Свинско, питка, зеленчуци, сирене гауда, пържени картофи, сос по избор

Baracca ни изненада с пищните порции и разнообразието в избора на бургери. Със своята стратегическа локация, заведението успява да задоволи апетита на интернационалните си клиенти. Според управителя Огнян Милчев “сглобяването” е отличителна черта на бургер културата. Мястото работи предимно с български продукти, а дори и в най-натоварените часове, обслужването е любезно и бързо. Препоръчваме Свинския бургер след изморителни разходки и безброй туристически селфита.