Последният проект на фотографа Никола Михов „Моя Лиза“ проследява връзката между публиката и произведението на изкуството.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно. През последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза в разноцветната тълпа прииждаща от всички краища на света.

Nikola_Mihov_Moia_Lisa_02

„Атмосферата напомня на рок концерт. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи“ – разказва автора.

Като ироничен коментар на комерсиализацията на Мона Лиза, Никола Михов деконструира фотографиите от проекта в аксесоари и предмети от бита, които ще бъдат произведени в лимитиран тираж специално за изложбата в галерия Synthesis.

Отриването на изложбата ще бъде и премиера на фотокнигата от проекта, публикувана в лимитиран тираж от 300 броя.

Изложбата се открива на 4 април от 19:00 часа в галерия Synthesis.