136-ата самостоятелна изложба на една от най-уважаваните и влиятелни жени в историята на съвременната фотография – Мери Елън Марк, ще бъде показана от “Майстори на фотографията” в София.

Tiny blowing a bubble, Seattle, 1983

Нейните портрети на Майка Тереза, индийските циркове, бордеите в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомниците, травеститите и хората с ментални заболявания на улиците в Ню Йорк – от една страна, а от друга – интимните портрети на куп холивудски знаменитости и кадрите от снимачните площадки на култови американски филми с десетки номинации и награди, превръщат Мери Елън Марк в символ на фотожурналистиката, документалната и портретната фотография.

 

В Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени над 40 фотографии на Мери Елън Марк от 3 цикъла – Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).  

Johnny Depp on location, Sleepy Hollow, England, 1999

Ще видим Марлон Брандо на снимачната площадка на “Апокалипсис сега”, Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на “Слийпи Холоу”… Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико.

Marlon Brando fascinated by a dragonfly, Apocalypse Now, Pagsanjan, Philippines, 1976

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март. Грийнбърг е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат лидер в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Неслучайно списание “Америкън фото” го провъзгласява за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Експозицията може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април.