За пета поредна година Международният симпозиум с лекции от водещи в своята област дизайнери съставлява ядрото на фестивала за дизайн МЕЛБА!

В събота, на 5 ноември, от 11:00 ч. на живо в „Топлоцентрала“ или онлайн, ще можем да се потопим в актуалните тенденции в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията и визуалната комуникация.

 

Еднодневното  събитие ще посрещне Матеуш Махалски, Холи Перейра, Адам Щех, GUNIA Project, Ели Гутиерес и Лиза Енебис и Уанвай Шум от DUMBAR/DEPT®.

Dumbar-BannerCopyright-©-Studio-Dumbar,-2020)

 

DUMBAR/DEPT® е една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план – от създаването си през 1977 г. от холандския графичен дизайнер Гърт Думбар до днес. Работата на студиото е фокусирана във визуалната комуникация и онлайн брандиране, а почеркът им е силно отличителен. Работят с правителствени, неправителствени и културни организации, както и с утвърдени брандове от частния сектор, сред които Spotify, Adidas, Нидерландските железници, Хагската панорама Mesdag, музеят „Ван Гог“ в Амстердам, холандският фестивал за дизайн DEMO, кварталът на иновациите Cumulus Park в Амстердам, холандското правителство, футболният отбор Клуб Брюж (Белгия) и много други.

 

В рамките на симпозиума на МЕЛБА ще се срещнем с Лиза Енебис, творчески директор в агенцията и Уанвай Шум, графичен дизайнер. Независимо дали работи по проекти на студиото или лични такива, Уанвай обожава да изследва сложни и ритмични визуализации и да фокусира работата си като дизайнер в диалога между различни култури и дисциплини. Ето какво още ни сподели.

Xixia-porcelain(Copyright-©-Wanwai-Shum,-2020)

 

Разкажи ни малко повече за себе си и професионалния си път и как той те доведе до Dumbar.

Родена съм и израснах в Китай, но избрах Белгия и Холандия за обучението си. Винаги съм харесвала колко разнообразен и игрив е стилът на Studio Dumbar/DEPT® и как внасят уникални и силни индивидуалности в брандинга. Затова, след като завърших Design Academy Eindhoven, кандидатствах за работа при тях. За мен, това е едно от най-добрите места, където мога да развивам умения си, а съвременно моят културен произход и стил предоставят на студиото нови и различни гледни точки. Вярвам, че си пасваме добре.

 

Сподели ни нещо, което си научила за времето си в Dumbar? И има ли умения, върху които работиш или би искала да развиеш?

Проектът Entropy определено беше този, който ме научи на най-много. След като се присъединих към Dumbar, срещнах много талантливи дизайнери с различни умения. Това ми помогна да разширя мисленето си по отношение на дизайн, и ми предостави много възможности да обогатя стила си. В бъдеще, бих искала да изследвам повече дизайн инструменти и да се опитам да ги накарам да работят заедно. Например, TouchDesigner и 3D, които да смеся с рисунка на ръка и други.

Wanwai-Shum&Yu-Cheng-Hsiao_2020-Calendar-(Copyright-©-Wanwai-Shum-and-Yu-Cheng-Hsiao,-2020)

 

Какво според теб е най-важното умение за един дизайнер, което няма общо с дизайн?

Да бъде любопитен през цялото време, да уважава различните гледни точки и да се старае да бъде извън зоната си на комфорт, колкото се може по-често.

 

В какво се състои един твой работен ден?

Дните ми почти не се различават. От 9 до 6 съм в студиото между работни срещи и дискусии относно проекти. След 6 започва времето за личните ми проекти или гледам филми, за да се откъсна от дизайна. Обожавам киното, гледам поне по два филма на седмица.

 

Как изглежда работното ти място?

Лаптоп, монитор, кафе, химикалка и лист за скициране. Както и музика, не мога без NTS.

 

Какви инструменти и софтуер използваш, за да подхранваш креативността си?

TouchDesigner и Processing.

_Unknown-Arts_2-(Copyright-©-Wanwai-Shum,-2020)

 

Кой е любимият ти етап от един проект?

Разработването на концепцията. Това е следващият етап след проучването, който дава по-солидна основа и форма на проекта, както и възможност концепцията да се обмисли и доразвие.

 

Има ли проект, който смяташ за най-добрата си работа до момента?

Вярвам, че предстои. Все още има много проекти и различни области, които бих искала да изследвам, и винаги подхождам с нагласата, че следващият може да бъде най-добрият ми досега.

_Unknown-Arts-(Copyright-©-Wanwai-Shum,-2020)

 

Какъв тип работа би искала да правиш повече?

Много бих искала да работя с професионалисти от различни области на дизайна, както и с художници и музиканти.

 

Какво би искала да виждаш повече в дизайнерската индустрията?

Повече разнообразие в дизайн езика. Например, през октомври бях в Корея на гости на приятели и се изненадах, че местната дизайн сцена е много интересна. Всички дизайнери, които срещнах, имаха свой уникален стил. За мен дизайнът е един от най-добрите начини за свързване на различни хора и култури, както и за постигане на по-добра комуникация отвъд физическите граници.

 

Може ли да ни споделиш любимия си…

1. Шрифт: Всички и никой, зависи от ситуацията и контекста.

2. Цвят: черно и сребърно.

3. Формат за дизайн: всички, нямам конкретни предпочитания.

Error-letters(Copyright-©-Wanwai-Shum,-2018)
Wanwai-Shum&Yu-Cheng-Hsiao_2020-Calendar-(Copyright-©-Wanwai-Shum-and-Yu-Cheng-Hsiao,-2020)_2
Empty-Journal-(Copyright-©-Wanwai-Shum,-2020)