Очаква ни отново еднодневен симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, съпроводен от разнообразни изложби, работилници и дискусии в рамките на десетдневен фестивал. Лекционният форум на МЕЛБА тази година ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала и включва великолепни лектори от шест различни държави, включително Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt.

Основано от от Алеш Найбрт и Павел Лев в Прага, Studio Najbrt е създава идентичности, плакати, книги, изложби, уебсайтове и приложения за местни и международни клиенти. Дългогодишните им сътрудничества с Международния филмов фестивал в Карлови Вари, фотографа Йозеф Куделка, град Прага и много други затвърждават смелия и едновременно с това закачлив почерк на студиото, като му носят награди от цял свят.

 

В рамките на симпозиума на МЕЛБА ще се срещнем с Якуб Спурни, графичен дизайнер от Studio Najbrt. Якуб завършва типография в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага. След това се присъединява към Studio Najbrt и работи по значими проекти като 54-ти, 54-ти и половина, 55-ти и 57-ми Международен филмов фестивал в Карлови Вари и логота за Grandhotel Pupp, House of Lobkowicz и LINET. Заедно с Алеш Найбрт и Юлия Връбелова е удостоен с наградата Чешки лъв за най-добър филмов плакат за филма „Zátopek“ (2021). Автор е на няколко шрифта, сред които Werke, Ghitta Bodoni и BC 3018.

 

Заедно с Якуб Спурни участие в симпозиума на МЕЛБА взима и Михаел Долейш, графичен и уеб дизайнер със засилен интерес към изследването на динамичните взаимодействия между цифровите и печатните медии и комуникационните елементи – уебсайтове, приложения, лога и системи за визуална идентификация. Михаел завършва Факултета по изкуствата към Университета в  Западна Бохемия през 2017 г. и през същата година започва да работи със Studio Najbrt. Сред многобройните уебсайтове и приложения, които разработва в студиото през годините, се открояват визуалните идентичности на Footshop и SiteOne

Здравейте, Якуб и Михаел! Как сте?

Якуб: Супер! Хващате ни по средата на работен уикенд. С Михаел тъкмо подготвяме презентацията си за съботното издание на Фестивала за дизайн МЕЛБА. Нямаме търпение!

Как започнахте работа в Studio Najbrt? С какво се откроиха?

Якуб: Studio Najbrt е водещото студио за графичен дизайн в Чехия. Така че, когато Зузана Ледничка (заедно с арт директорът Алеш Найбрт) ми се обади месец след дипломирането ми и ме попита дали бих искал да опитаме да направим нещо заедно, дори не се замислих, въпреки че вече имах други предложения и планове. Зузана ме забеляза в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага по време на защитата на дипломната ми работа. Тя беше там като жури и хареса моята научно-фантастична книга-игра VIRUS.

Михаел: Получих възможност да се присъединя към студиото през 2017 г. по препоръка на моя професор, доц. Кристина Фишерова. Тогава си търсеха човек, който да създаде дигитален екип, който да работи върху уебсайтове, приложения и други дигитални проекти. Минаха повече от 6 години оттогава и все още съм тук.

18
15
28
12

В кой момент от живота ви разбрахте, че искате да се занимавате професионално с дизайн?

Михаел: И дядо ми, и баща ми работеха в творческата индустрия, така че бях насочен към нея от ранна детска възраст, но едва в началото на обучението ми в университета открих, че ми харесва да създавам интерфейси и визуални системи много повече от традиционния графичен дизайн, на който бях научен. Оттогава работих в много стартъпи и технологични компании, преди отново да се върна към графичния дизайн в Studio Najbrt, където се опитвам да свържа двете заедно.

Якуб: Учих графичен дизайн в продължение на 13 години и още от времето ми в средното училище за графични изкуства в Прага (където също са учили баща ми и двамата ми братя) бях сигурен, че ще се занимавам с нещо, свързано с графичен дизайн или изкуство. Вторият вариант беше готвене.

 

Има ли нещо, което знаете сега и което бихте искали да сте знаели тогава?

Якуб: Това, което ми се иска да знаех тогава, беше, че „дизайнът е страхотна идея“ (като дефиниция и кариера) и че не е нужно да знаеш всичко, грешките ще те научат.

Михаел: Повече за типографията и лейаутите.

 

Кой е проектът, с който се гордеете най-много?

Якуб: Вероятно трите години на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Михаел: Харесвам проекти, в които мога да работя както върху дигиталната част, така и върху идентичността, тъй като смятам, че тези две неща стават все по-свързани. Но любимият ми проект трябва да е идентичността на Footshop, търговска верига с магазини в цяла Европа.

Footshop-presskit-portrait-13
Footshop-presskit-portrait-12
Footshop-presskit-portrait-18
Footshop-presskit-portrait-20

Как изглежда пространството, в което работите?

Михаел: Две цветя, два паравана и много хартия, която използвам за скициране.

Якуб: Бюрото ми, както в студиото, така и у дома, винаги е пълно с книги, образци, принтове… (Разбира се, чаши, кенове от кока-кола, опаковки от сладкиши и лего)

В каква работна среда се чувствате комфортно?

Якуб: В студиото работим в отворено пространство, което е напълно различно от това, в което се чувствам комфортно. Аз обичам да работя сам, да слушам гласове от филми (дори не ги гледам)… Но след известно време свикнах и това ми носи различен подход към работата.

Михаел: Колкото по-възрастен ставам, толкова повече ми харесва на работното място да е тихо, само с малко музика за фон. И никакъв стрес.

Кой ви вдъхновява най-много в момента?

Якуб: Гледам с възхищение работата на моите колеги или бивши съученици. Щастлив съм да виждам нови шрифтове от колеги по света. Освен това се вдъхновявам от фийда си в социалните медии. Това е всичко, за което имам време.

Михаел: Освен моите колеги, трябва да спомена приятелката си Карла Гондекова, която също е графичен дизайнер и илюстратор, заради честното й мнение по отношение на работата ми.

skd-najbrt-23
skd-najbrt-21
skd-najbrt-18
skd-najbrt-16
kviff57-web-najbrt-09
kviff57-web-najbrt-24
kviff57-web-najbrt-10
kviff57-web-najbrt-23

Какви инструменти и софтуер намирате ми помагат в процеса на работа?

Михаел: Ежедневната ми работа се извършва във Figma и в приложенията на Adobe, но обичам да изготвям списък на ръка със задачите си за седмицата, вместо да го пиша на компютъра си. Харесва ми усещането, когато мога да задраскам готов задача. Освен това използвам много приложението си за календар.

Якуб: Работният ми живот се върти около Adobe и Fontlab. За графични насоки използваме приложение, наречено BrandCloud, което частично управляваме. Също така поради големия обем задачи използваме TaskPark. Освен това се опитвам да проследя възможно най-много информация за себе си и използвам различни устройства като смарт часовник, смарт пръстен и т.н.

Избройте любимите си шрифт, цвят и формат за дизайн?

Якуб: В момента е Pepi от Suitcase Type Foundry, черно и B1.

Михаел: В момента наистина харесвам Saans от моите приятели от Displaaay Type Foundry, 50 нюанса на сивото и B1 poster или 1920×1080 screen size.

Има ли проекти, които бихте искали да продължите и в бъдеще?

Миахел: Имам малък страничен проект с приятелката ми – отпечатваме дрехи с нашите илюстрации – и бихме искали да го развием допълнително в нещо по-добро. И също така бих искал да завърша някои шрифтове, които създадох преди няколко години.

Якуб: Всеки проект ме учи на нещо ново. Бих искал да се върна към писането и дизайна на собствените си книги. Също така бих искал да си сътруднича повече с годеницата ми Анежка Хайкова, която е илюстратор.

 

lobkowicz-promo-11
lobkowicz-promo-12
lobkowicz-promo-8
lobkowicz-promo-5
skd-najbrt-37
skd-najbrt-36
SiteOne-colour-static-1
SiteOne-products-static-1

Можете да закупите своя билет за Международния МЕЛБА симпозиум тук.

Повече за фестивала и съпътстващите го събития ще откриете на официалния сайт за МЕЛБА.

Можете да видите избрани проекти тук.