_DSF0351

Отношението ни към ежедневната чаша сутрешно кафе се променя изключително през последните години. Вече се интересуваме какъв сорт кафе пием, как се приготвя то, откъде идва, как е отгледано. За да изберем правилния метод за приготвяне, първо обръщаме поглед към историята на известната напитка.

Кафето започва пътя си от Етиопия, след което се пренася в Арабския свят, през Турция и оттам в Европа, а по-късно и навсякъде в останалата част от света. Колкото и невероятно да звучи, без световноизвестната верига Starbucks, която отваря в началото на 70-те, кафе културата нямаше да е това, което е днес. Основана от двама хипари, тя популяризира кафето в целия свят, докато италианците успяват само в Европа. Във времето, когато то е било забранено в много от културите поради религиозни и политически причини, веригата представя кафето като символ на свобода и собствен израз. 

_DSF0352

Напитката, с която вече всички започваме деня си, а именно ароматното еспресо, идва от любимата Италия. До края на 19-ти век навсякъде на стария континент се пие традиционното за Арабския свят кафе. То се е приготвяло като зърната кафе се изпичат на тенекия, след което се натрошават и се варят на тих огън в джезве. Методът за приготвяне на еспресо обаче е доста по-различен. Еспресо машината, която познаваме днес, прилага 9 бара атмосферно налягане, давайки възможност за екстракция на много повече вкусове от преди. В началото каймакът, по който се познава хубавото еспресо, не се е харесвал въобще на италианците, докато Gaggia, една от първите компании за еспресо машини, не започва да го нарича crema. В него се съдържат и антиоксидантите, полезни за здравето, но също така и горчивината.

Оказва се, че кафето всъщност има двойно повече вкусове от виното, макар да могат да се различават само от професионалисти. 

Coffeе Break e новата ни рубрика за културата да пиеш кафе, в която Иван Чавдаров от любимото ни Chucky’s ще ни разказва за всичко, което трябва да знаем за напитката.