Двата основни сорта кафе, които трябва да познаваш, ако си почитател на напитката, са арабика и робуста. Въпреки че в България се предлага предимно робуста, всъщност най-продаваният сорт в световен мащаб е арабика. Благодарение на все повече места, които имат специално отношение към кафето, вече и тук можем да пием качествено еспресо по всяко време. 

_DSF0698

Кафето е трудна култура за отглеждане, расте само около Екватора и на минимум 400 метра надморска височина. Гледа се и на много високи места, които са изключително трудно достъпни. Сортът арабика печели с по-високото си качество и богато разнообразие от вкусове и аромати. Отличава се с по-голяма киселинност и сладост. Съдържа много по-малко кофеин от робустата, което го прави идеално за по-честа консумация. Гледа се на минимум 900 метра надморска височина, тъй като колкото по-близко e до слънцето, толкова по-богат е вкусът му. Има няколко вида класа арабика – комерсиална, премиум и specialty за най-големите ценители.

Робустата се отглежда значително по-лесно и на по-ниски места. Поради това нивото на кофеин в нея е по-голямо, откъдето идва и по-горчивият й вкус. Използва се предимно за направата на еспресо блендове и инстантни кафета, като една от причините е плътният каймак, който прави. 

_DSF0707

Ако предпочиташ да пиеш сутрешното си еспресо вкъщи, е препоръчително да си купиш кафе на зърна, което да се смели непосредствено преди направата му. Само 20 минути са достатъчни, за да изветрее кафето и да намалеят вкусовите му качества. При избиране трябва да се внимава, кафето да бъде вакуумирано и с клапа, която позволява да влиза малко кислород, за да се запази свежестта му.

_DSF0702

Coffeе Break e новата ни рубрика за културата да пиеш кафе, в която Иван Чавдаров от любимото ни Chucky’s ще ни разказва за всичко, което трябва да знаем за напитката.