Stampa се ражда от ръцете на Моника и Светлана благодарение на едно мечтано пътуване в минималистичната Скандинавия. Пленени от изчистените линии и семпъл подход, които са част от нормална градска среда, двете решават да пренесат частичка от това и тук. По това време Мони вече работи по свой собствен бранд за бижута Monimal, успоредно с професията си на web и графичен дизайнер. Черно-белият специфичен отпечатък, който е характерен за Stampa, идва от опита й с графиката и линогравюрната техника. Светлана пък е минала през изработка на модели висша мода, преди да се прехвърли в проектирането и създаването на функционален текстил, който има за цел да е удобен и улесняващ ежедневието на човека. Освен платнени торбички за многократна употреба, Stampa въвеждат и восъчни платчета, които успешно заместват стреч фолиото. Идват в 4 размера и различни цветове, за да направят употребата им в кухнята не само полезна и функционална, но и естетически издържана.

stampa_utl_01

Каква е историята, която искате да разкажете чрез продуктите си?

Всеки наш продукт носи своя собствена история, подкрепена с личния пример, който според нас е най-важен. Не беше отдавна времето, когато ходехме за хляб с купон и платнена торба в ръка, пазарувахме зеленчуци от пазара, варивата стояха вкъщи в текстилни чувалчета. С лека нотка на носталгия се завръщаме в годините назад, когато тези неща бяха нещо естествено и нямаше найлонови опаковки на всяка крачка. Текстилните ни торбички за пазар са пътували стотици километри, съхранявайки нашите сушени плодове и чайове, и са пренесли много килограми плодове и зеленчуци, преди да се решим да ги представим пред нашите клиенти.

Осъзнавайки какви са мащабите на ежедневното пазаруване на всяко домакинство (глобално са стресиращи), искаме да намалим употребата на найлонови торбички до възможно най-ниски нива. Получава се нещо като Давид срещу Голиат, но си струва да се опита. Надяваме се чрез нашите текстилни изделия и най-вече с личния пример на всеки съпричастен с идеята да се получи нещо като верижна реакция и повече хора да се включат, за да съхраним природата за бъдещите поколения. Целите ни са идеалистични, но с малки стъпки следваме тази посока.

 

Разкажете ни повече за восъчните платчета. От какви материали са направени, как се поддържат и каква е цялостната им идея?

Платчетата са полезни най-вече в ежедневието ни за покриване и увиване на различни видове храна, за да остава свежа. Предназначени са за многократна употреба и заместват стреч фолиото, което се ползва така масово и което има изключително кратък полезен “живот”, но изхвърлено в природата остава за около 200 години. Направени са от 100% памучен плат, домашен пречистен пчелен восък, идващ от родното ни място. Добавят се и масла от жожоба и кокос, които допринасят за мекотата на плата. За оформянето на платчето около храната или съда се използва само естествената топлина на ръцете, след което то заема неговата форма и я предпазва. Почистват се на ръка само с хладка вода (и сапун при необходимост). Няма повод за притеснение относно хигиената, защото пчелният восък има естествени антибактериални свойства и поддържа продуктите чисти.

stampa_utl_02

За кои продукти биха били най-практични и има ли такива, които не би било добре да съхраняваме в тях?

Можем да увием половин плод или зеленчук за по-късна консумация. Удобни са също за покриване на купички или чинии с нещо вкусно в хладилника. За домашни бисквитки, парчета кекс и други лакомства, когато излизаме някъде навън и искаме винаги да си имаме нещо под ръка за похапване. Восъкът в платчетата е чувствителен към топлина и те стават пластични с  покачването на температура, затова не се препоръчва увиването на гореща или топла храна или оставянето им на директна слънчева светлина в горещите летни дни.

stampa_utl_03

Дизайнът на продуктите и самите щампи са много изчистени и семпли. Прилагате ли минималистичния подход и към ежедневието и дома си?

Да, определено се стараем семплият подход да бъде приложен във всяка възможна ситуация – както в това, което създаваме, така и в дома си. Основно правило в ежедневието ни е да се обградиш само с най-важните и необходими неща, които имат истинска стойност и полза за теб. Така ще остане повече място за по-богат вътрешен свят. Важно е и да имаш правилна преценка в дадена ситуация, например преди да си купиш нещо, дали то наистина ти е необходимо, колко често би го използвал и дали не можеш да импровизираш и да минеш без него.

Двете се занимавате с всичко покрай бранда – от дизайна до шева. Какви предизвикателства срещнахте в началото, а и с кои продължавате да се сблъсквате?

Най-напред се сблъскахме с първоначалното конструиране на перфектно-семплите кройки, както и на устойчива техника за зашиване. Тук можем да се самопохвалим, че все още си разнасяме едни от най-първите ни направени торби за пазар. Друго много вълнуващо нещо по пътя на Stampa беше линогравюрната техника, която от познатия печат върху хартия трябваше да се пренесе върху текстил – наистина много специфично и различно от познатото допреди.Предизвикателства се срещат с всяко едно ново изделие, което изкарваме на бял свят. Всеки път ние ги откриваме и овладяваме, за да постигнем търсения резултат. Но това е и най-сладкото нещо в целия процес и след много тестове и проби достигаш мечтания резултат, което те прави истински щастлив.

stampa_utl_04
stampa_utl_08

Какъв съвет можете да дадете на хора, които тепърва се запознават с trashless каузата?

Бихме ги посъветвали да започнат да навлизат в този начин на живот плавно, не е необходимо от утре да обръщаме живота си на 180 градуса. Всичко е свързано с полезни навици и начин на мислене, които се придобиват с времето. Преди всичко, първо трябва да се научим да бъдем ангажирани и отговорни към природата, след което прехода към zero-waste начин на живот ще се случи много по-лесно и неусетно. Но zero-waste не е абсолютна реалност в един несъвършен свят и общество, това e по-скоро термин за определен начин на екосъобразен живот, обединяващ хората в една обща цел. Стремеж към оптимизиране и намаляване на всички излишни неща в живота ни, от които нямаме нужда и удължаване на живота на вещите, които притежаваме.

stampa_utl_05

Има ли някакви лесни трикове за дома, за да използваме по-малко пластмаса и да не създаваме толкова отпадъци като цяло?

Безспорно, голяма част от пластмасовите отпадъци в дома е свързана с храната. Затова много полезни са поне няколко размера торбички за многократна употреба, които заменят найлоновите. Загледайте се в магазина, всеки слага по една две ябълки в найлонова торбичка – наистина ли е необходимо това? Взимането на храни и напитки в собствени съдове също облекчава и не толерира използването на пластмасови кутии и чаши. Ако искаме да преминем към следващия етап, можем да започнем да си приготвяме храната предимно вкъщи и да подбираме с внимание откъде купуваме продуктите си и как са опаковани те. Вкъщи, следвайки гореспоменатите стъпки, за около година преминахме от 1 торбичка с отпадъци всеки ден до 1 торбичка за цели 2 седмици.

 

Често купуваме нов продукт вместо да се опитаме да поправим този, който имаме. Надделява ли консуматорството през последните години или има завръщане към идеята за устойчивост?

До преди няколко години консуматорството сякаш беше във вихъра си. За щастие, много страни вече отдавна работят в посока за развиване на устойчивост. В България сме малко назад в това отношение, но въпреки това можем да видим постепенното ни самоосъзнаване и стремеж към нещо по-добро. Следвайки правилото на трите R’s – Reduce, Reuse, Recycle, винаги ще се движим в правилната посока.

stampa_utl_06

Къде можем да открием продуктите ви освен онлайн?

За сега се предлагат само в сайта ни. Няколко пъти годишно може да ни откриете и на някое handmade събитие. Всяко наше изделие се изработва ръчно, а ние се стараем да отделим нужното внимание, което заслужава всяка една поръчка. Но сме само два чифта ръце, затова и производството ни е ограничено, а толкова много идеи предстоят да бъдат осъществени.