Осмото издание на One Design Week е почти зад ъгъла. От 10 до 19 юни Пловдив отново ще бъде домакин на фестивала, който тази година е на тема “Мога ли да помогна?”. За да “отпразнуваме” началото му, предизвикахме част от участниците да си поговорят на произволни теми пред UTL под формата на верига от интервюта. Ние избрахме куратора на осмото издание на One Design Week – Рая Стефанова, която зададе своите въпроси на Матилда Кжиковски, която пък си говори с dontDIY Studio, които тази седмица разпитват Михиел Мартенс и Йетске Висер.

3

Японските архитекти Ryue Nishizawa и Kazuyo Sejima имат отделни студиа, но и споделят общо пространство SANAA, интересно ни е вие как структурирахте работата си?

И двамата имаме отделни дизайн студиа, но споделяйки общо място, работим все повече и повече заедно.

Вие работите и като интериорни, и като продуктови дизайнери. Това две отделни професии ли са или са едно цяло? Autoban развиха своя колекция от мебели заедно с интериорните си проекти, кое е на първо място за вас?    

Не обичаме да слагаме дизайна в рамки и да го определяме по този начин. Виждаме дизайна като метод за създаване или за развиване на нещо ново. Затова обичаме да се развиваме в различни сфери, да използваме различни медии/платформи и да получаваме различни резултати.

Холандия е три пъти по-малка от България, но с три пъти повече население – как тази гъстота на населението влияе на дизайна?    

Холандия е пренаселена и с дизайнери. Хубавото на това е, че се създава приятна креативна атмосфера. Дизайнът и дизайн мисленето са познати на всички социални слоеве на холандското общество.

HOLON_light_13_1

Какво ще откриете в Пловдив?

Сметище за метал. На пътешествие хората рядко посещават сметища. Но на това място са всички неща на жителите на града. И въпреки че за много хора това са отпадъци, всъщност това е източник на материали. Надяваме се да съберем метални отпадъци, които да използваме в работилницата ни по време на ONE DESIGN WEEK.

Къде искате да видите създадените от вас творби?

В домовете на хората, публични места като паркове, ж.п. гари, библиотеки и други, на които хората се събират.

2

Говорите за процес, техника, лаборатория – колко важен е крайният продукт за вас?    

Процесът оформя продукта. Той създава насоката. Процесът е това, което ни пленява. Игривостта на процеса се проявява в крайния ни дизайн. Искаме да покажем как се създават нещата. Повечето от творбите ни са ръчно направени, затова и всеки резултат е различен.

Йетске, ти казваш – „Дизайнът може да е всичко”, защо? 

Няма граници за дизайна. Всичко е дизайн и творческото мислене е приложимо за всяка индустрия или бизнес. Креативността води към развитие, прогрес и съживяване.

Какво е черно и бяло?

Сивото.